Ruikt je was niet lekker als het uit de wasmachine komt? Probeer deze doe-het-zelf middelen

door Natasja

07 December 2021

Ruikt je was niet lekker als het uit de wasmachine komt? Probeer deze doe-het-zelf middelen
Advertisement

Het is niet zo onwaarschijnlijk dat, wanneer je de was in de wasmachine doet, het resultaat helemaal niet bevredigend is. Soms zijn de vlekken na het wassen nog zichtbaar en misschien zijn de verkeerde temperaturen of gebruikte producten de oorzaak; andere keren echter blijft er, zelfs als je dezelfde instellingen en wasmiddelen hebt gebruikt als altijd, een onaangename geur op de weefsels achter, zoals schimmel.

Het is vervelend bij elk kledingstuk, maar vooral bij ondergoed, de categorie kleding die echt moet worden ontsmet en bij voorkeur lekker moet ruiken. Dus wat te doen? Er zijn enkele huismiddeltjes die gebruikt kunnen worden.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Er zijn twee manieren toe te passen wanneer je merkt dat het wasgoed aan het einde van de wasbeurt niet lekker ruikt: zorgen dat de wasmachine goed wordt onderhouden en huishoudelijke additieven gebruiken tijdens het wassen.

Wat de wasmachine betreft:

  •  Reinheid op de eerste plaats: het apparaat moet ook regelmatig worden schoongemaakt. Controleer de toestand van de deurpakkingen na elk gebruik, aangezien vuil en schimmel zich in de plooien kunnen ophopen. Reinig eenmaal per week het wasmiddelbakje grondig: zeepresten en voortdurende vochtigheid zullen ook daar schimmel doen groeien als je er niets aandoet. Reinig het filter eens per maand, inclusief de behuizing.
  • Laat één of twee keer per maand een leeg wasprogramma draaien op hoge temperatuur, met slechts een glas azijn in het bakje of de trommel.
  • Laat de deur na het legen van de trommel altijd een half uur tot een uur open, zodat er geen vocht in blijft zitten.

Wat de middelen tijdens het wassen betreft:

  • Zout: je kunt af en toe tafelzout aan de was toevoegen. Je kunt een royale lepel gebruiken en 5 druppels etherische olie direct in de trommel gieten voordat je gaat wassen.
  • Citroensap: giet een half glas in de trommel en laat een kort wasprogramma draaien om de vieze geur uit de was te krijgen.
  • Citroenzuur: los 20 gram op in 120 ml water, en gebruik dit mengsel als zeep in een korte wascyclus. Je kunt ook 3 druppels verse essentiële olie toevoegen om de citrusgeur van het citroenzuur te evenaren.

Welke wascycli voorkomen onaangename geuren: zeker die met hoge temperaturen en hoge centrifugeercycli, maar deze verbruiken ook veel meer energie en kunnen in het geval van ondergoed agressief zijn voor delicate stoffen. Als je niet op deze manier kunt wassen, voeg dan een van de aangegeven middelen toe, of delicaat bleekmiddel (dat ook voor kleurstoffen kan worden gebruikt) om de temperatuur te compenseren, en bescherm de meest delicate kledingstukken in speciale zakken en netten, zodat ze niet worden beschadigd door het centrifugeren op 1000 of 1200 toeren per minuut.

Advertisement