Maak optimaal gebruik van de kracht van de radiatoren met deze eenvoudige verwarmingstrucs

door Natasja

06 December 2021

Maak optimaal gebruik van de kracht van de radiatoren met deze eenvoudige verwarmingstrucs
Advertisement

Met de koude wintertemperaturen wordt een behaaglijke warmte in huis een noodzaak voor je welzijn, en dus laat je de verwarmingsinstallaties langer aanstaan, misschien zelfs met een hoger vermogen en bijgevolg een hoger verbruik.

Hoewel een stijging van de verwarmingskosten in de winter onvermijdelijk is, zijn er een aantal trucs die je kunnen helpen om optimaal gebruik te maken van radiatoren, zodat je het verbruik ervan misschien zelfs een beetje kunt verminderen. Het is de moeite waard ze uit te proberen, althans op dagen dat het niet echt vriest, om je te helpen de rekeningen aan het eind van de maand wat lager te houden. Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement
loveradiators.com

loveradiators.com

Trucs die voor alle radiatoren gelden:

  • Creëer een warmtereflecterend oppervlak achter de radiator die tegen een wand staat die tegen een buitenmuur rust: je kunt karton of multiplex met aluminiumfolie bekleden of zelfs een dunne metalen plaat gebruiken die groot genoeg is om achter het gehele of ten minste het grootste deel van het oppervlak van de radiator geplaats kan worden.
  • Als de radiator zich tegen een muur bevindt met vrije ruimte erboven, kun je er ook planken of rekken boven plaatsen, die een barrière vormen waardoor een deel van de warmtestroom niet naar boven ontsnapt, maar naar beneden terugkeert.
  • Over het algemeen worden radiatoren aan de wand gemonteerd, met afstand van de de vloer, zodat je in de meest gebruikte kamers een tapijt op de vloer kunt leggen, net onder de radiator zelf: dit is een manier om de warmte dat van de radiator komt, zolang mogelijk vast te houden.
  • Maak radiatoren regelmatig schoon: de lagen stof en vuil die zich in de loop der maanden en jaren ophopen, maken elk apparaat minder efficiënt.
  • Wanneer ze nog warm zijn, raak dan de verschillende punten van de radiator aan (wees zeer voorzichtig om dit niet te doen wanneer ze heet zijn): indien je merkt dat sommige zones beslist kouder zijn, betekent dit dat er zich binnenin misschien een ophoping bevindt, die door een vakman zal moeten worden opgelost.
  • Bedekt ze niet af met dekens of gordijnen die de stroom van warme lucht belemmeren.

Voor elektrische radiatoren die geregeld en geprogrammeerd kunnen worden:

  • Maak een schema dat echt je ritme volgt: wie niet de hele dag thuis is, kan de radiatoren in de slaapkamers, badkamer en misschien de keuken iets vroeger laten aangaan dan het tijdstip waarop je wakker wordt, en ze programmeren om uit te gaan wanneer je het huis verlaat om naar het werk of naar school te gaan. En ze mogen pas weer aangaan als je thuiskomt, ook in de woonkamer, studeerkamer en de kamers die je misschien alleen 's middags of 's avonds het meest gebruikt. Laat ze niet te lang aanstaan als er niemand thuis is. Sommige verwarmingsapps tonen verbruikswaarden in handige grafieken, die je kunnen helpen te begrijpen hoe je het gebruik van radiatoren kunt regelen zonder met het verbruik  te overdrijven.
  • Verwarm alleen de kamers die je gebruikt, sluit de kamers uit die in je dagelijkse routine minder worden gebruikt en zorg eventueel voor occasionele of zelfs handmatige activering waar mogelijk. In kamers die minder worden gebruikt, kun je modellen kiezen die beweging detecteren en alleen activeren als er iemand in de kamer is. In ieder geval moeten de kamers die "koud" blijven, ook gesloten worden gehouden om geen warmte aan de rest van het huis te onttrekken.
  • Er zijn echter ook mensen die aanraden de radiatoren nooit dagenlang uit te schakelen wanneer je weg bent en het echt koud is: dit geldt voor gebieden waar het risico bestaat dat de temperatuur dermate daalt dat leidingen en systemen beschadigd kunnen raken. In dat geval zou je kunnen overwegen de radiatoren op een lage stand aan te laten om het huis 's nachts op te warmen. 

Klaar voor koudere temperaturen?

 

 

Advertisement