Kerststal in een pot en niet alleen: ontdek de meest creatieve en ruimtebesparende ideeën om het in thuis op te zetten

door Natasja

04 December 2021

Kerststal in een pot en niet alleen: ontdek de meest creatieve en ruimtebesparende ideeën om het in thuis op te zetten
Advertisement

Voor veel mensen is de kerststal een essentieel onderdeel van hun kerstdecoratie, maar wat kun je doen als er geen ruimte is om een spectaculaire kerststal op te zetten? Het is zeker leuk om een kerststal te kunnen creëren, vol personages en details, alsof het een miniatuurwereld is die tot leven komt tussen de meubels in huis, maar als de ruimte schaars is, kun je de kerststal nog steeds in zijn basiselementen herscheppen, waarbij de symbolische betekenis behouden blijft, ook met creatievere en ruimtebesparende oplossingen.

Je kunt de figuren bijvoorbeeld in glazen potten plaatsen, zoals jampotten, of in lantaarns of andere doorzichtige houders. Hieronder vind je enkele ideeën voor het maken van dit soort kersstallen.

Advertisement

Zand, grind of andere vormen van decoratief grit kunnen worden gebruikt om het tafereel te versieren. De figuren van de Heilige Familie daarentegen zijn misschien geen echte figuurtjes, maar materialen die kunnen worden samengevoegd om gestileerde figuren te creëren, zoals stenen bedekt met restjes stof.

Advertisement

Je kunt ook houten wasknijpers met een ronde kop gebruiken, of houten kralen lijmen op een kegelvormige houder die vervolgens wordt bedekt met naaigaren of ook diverse wolballen.

Touw, stukjes hout en een rietje: het zijn allemaal eenvoudige, goedkope en gemakkelijk te vinden materialen die van pas komen bij projecten als deze.

Een ander snel en creatief idee is om potten in plaats van een lijst te gebruiken, zodat de afbeelding van de kerststal binnenin misschien omringd zijn door lichtjes en andere materialen. En de afbeeldingen zelf kunnen foto's zijn die van internet zijn afgedrukt, of tekeningen die door de kinderen zijn gemaakt!

Een soort kerststolp, maar dan met de kerststal erin: als je de figuurtjes op de dop van de glazen stolp lijmt, en die vervolgens op de stolp schroeft en de hele stolp omdraait, krijg je een tafereel dat in de glazen stolp is opgesloten. Je kunt ook een houten schijf gebruiken in plaats van het deksel van de pot.

Advertisement

Ook plastic flessen kunnen transparante houders worden om je kerststal in op te zetten.

Lantaarns die aan de binnenkant zijn versierd om een miniatuurkerststal te creëren zijn prachtig, vooral als ze mooi verlicht zijn met ledlampjessnoeren.

Advertisement

Op een vergelijkbare manier kun je terrariumpotten of vetplantencomposities gebruiken.

... En een ook stolp!

Advertisement

Waarom hang je de kerststal niet aan de boom en combineer je zo de twee meest representatieve decoraties van kerst?

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement