Probeer het ontkiemen van fruit uit zaden met deze leuke en makkelijke experimenten (+VIDEO)

door Natasja

01 Januari 2022

Probeer het ontkiemen van fruit uit zaden met deze leuke en makkelijke experimenten (+VIDEO)
Advertisement

Er is iets fascinerends en bijna magisch aan de manier waarop planten in staat zijn zich voort te planten uit hun vruchten, of liever gezegd hun zaden. Min of meer alles wat je eet waar zaden in zitten, kan opnieuw worden gekweekt, en het is niet altijd moeilijk om nieuwe scheuten te laten ontspruiten.

Soms zijn deze experimenten leuk en gemakkelijk om met kinderen te doen en kunnen ze zeer leerzaam zijn. Hier zijn wat ideeën voor het gebruik van zaden uit het voedsel dat je eet om nieuwe plantjes te laten groeien. Aan het eind van het artikel vind je ook een video om de verschillende stappen beter te begrijpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt proberen een nieuwe chiliplant te kweken door er een in het vruchtvlees van een banaan te steken en die vervolgens in een pot te begraven, met de kant waar de chilipeper in zit naar boven. Na 15 dagen zie je misschien een scheut.

Advertisement
Creativo

Creativo

Neem de helft van een kleine pompoen en beweeg met behulp van een theelepel de zaden een beetje heen en weer, bedek ze vervolgens met aarde en plaats de hele pompoen in een klein gat in een pot, nog steeds bedekt met aarde. Geef regelmatig water, maar niet te veel, en de zaden kunnen binnen een paar weken ontkiemen.

Creativo

Creativo

Voor walnoten kun je een vers gekraakte dop gebruiken, zodat je de pit binnenin kunt zien. Besproei het met water, wikkel het dan in keukenpapier, maak het nat en plaats het in de grond. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, steek de dop in de grond en wordt hij langzaam een kleine walnoot.

Creativo

Creativo

Verzamel de zaden uit de citroenen, en gebruik een eierschaal als potje. Leg het zaadje op de aarde en bedek het met nog een dun laagje aarde, en dan kun je het in een grotere pot plaatsen, regelmatig water geven maar zonder te overdrijven, totdat de kiemen verschijnen.

Mango

Mango

Creativo

Een goed schoongemaakt mangostekje kan ontkiemen als het in vochtig keukenpapier wordt gewikkeld en in een luchtdichte zak wordt gedaan. Laat het papier waarin het zaadje zit steeds vochtig, en binnen twee weken kun je scheuten zien verschijnen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Verzamel de kiwizaadjes met een lepel, doe ze in een schoteltje, laat ze weken met water tot ze schoon zijn van pulp en leg er dan absorberend papier overheen zodat ze allemaal op het papier verzameld worden. Sluit het als een pakketje om ze in het papier te houden, maak ze nat, doe ze in een luchtdichte zak zoals de mango en na 10-15 dagen zou je scheuten moeten zien die je dan in de grond kunt stoppen.

Creativo

Creativo

Als je een avocado eet, leg de pit apart en maak hem goed schoon. Steek vervolgens drie tandenstokers op gelijke afstand van elkaar op dezelfde 'lijn' halverwege de pit. Zo kun je de pit op de rand van een glas zetten en met water vullen tot hij het laagste gedeelte van de pit raakt. Ververs het water als het te vuil wordt en je zult zien dat er geleidelijk wortels en scheuten zullen ontstaan.

Voor meer informatie zie de video hieronder: https://youtu.be/FLVEqSMcbdA

Advertisement
Advertisement