Gebruik laurierbladeren om het hele huis op een natuurlijke manier lekker te laten ruiken

door Natasja

28 Oktober 2021

Gebruik laurierbladeren om het hele huis op een natuurlijke manier lekker te laten ruiken
Advertisement

De smaak en de geur die laurierbladeren aan vele verschillende gerechten geven, zijn welbekend in de hele wereld en dit, in combinatie met het gemak waarmee de plant in een verscheidenheid van verschillende klimaten kan groeien, heeft er voor gezorgd dat het een wijdverspreide en sinds mensenheugenis gecultiveerde boom is. In veel culturen worden de gedroogde bladeren bij wijze van zuiveringsritueel langzaam verbrand.

Het kan dus ook worden gebruikt als luchtverfrisser om het huis te parfumeren, waarbij ook het vermogen om insecten af te weren kan worden benut. Ontdek hoe je laurierbladeren in huis kunt gebruiken.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Bij alle toepassingen van laurierbladeren worden ze gedroogd. Dit duurt 48 tot 72 uur, laat ze op een droge plaats goed uitgespreid op een schaal of bakplaat liggen. Ze zijn klaar wanneer ze doffer van kleur zijn en een textuur hebben die gemakkelijk in je handen verkruimelt - maar doe dit niet tenzij je ze in stukken wilt gebruiken.

  • Om insecten weg te houden: de geur van laurier is, net als die van veel andere aromatische planten, onaangenaam voor insecten, maar niet voor ons. Je kunt de bladeren dus in hun geheel of in stukjes (eventueel in een bakje of zakje) op het keukenaanrecht, op de vensterbank of in de voorraadkast leggen. Je kan niet verwachten dat het werkt om grote aantallen dieren uit te roeien, maar het kan ze wel weghouden en intussen een aangename geur verspreiden. Zakjes gedroogde bladeren zijn ook handig in kledingkasten als een extra middel om motten weg te houden.
  • Een potpourri in de pan: doe laurierblaadjes in een pan met water, en voeg eventueel andere ingrediënten toe zoals citrusschil of diverse kruiden die je lekker vindt ruiken. Laat het sudderen en je zult ruiken hoe het een zeer aangename geur door de hele keuken verspreidt. Op dezelfde manier kun je hittebestendige houders met dezelfde ingrediënten gebruiken bovenop een brandende houtkachel (niet als er elektronische apparaten in de buurt zijn) of op een werkende radiator.
  • In de badkamer kun je een met een touwtje vastgebonden bundel gebruiken in de buurt van de douche, maar uit de buurt van de waterstraal, zodat de hete stoom van de douche of het bad de geur van de bladeren kan afgeven. In dit geval is het echter beter om takjes te gebruiken, die ondersteboven worden gehouden of tot een krans worden gevlochten, wat ook decoratief is.
  • Door het op dezelfde manier als wierook te branden, d.w.z. door de vlam alleen dicht bij de punt te brengen en te wachten tot het begint te branden voordat je er meteen op blaast en het langzaam laat branden, komt er linalool vrij, een aangenaam ruikende stof die ontspanning bevordert en angst vermindert.

Er is ook essentiële olie van laurier, die op vele manieren kan worden gebruikt om het huis te parfumeren, ook gewoon verdund in water, ook met een beetje pure alcohol (sommige mensen gebruiken wodka!) en gespoten als een luchtverfrisser. Heb je wel eens laurier gebruikt om je huis lekker te laten ruiken?

Advertisement