Vuil en kalkaanslag in de badkamer? Ontdek hoe je er vanaf komt door gewoon grof zout te gebruiken

door Natasja

25 Oktober 2021

Vuil en kalkaanslag in de badkamer? Ontdek hoe je er vanaf komt door gewoon grof zout te gebruiken
Advertisement

De badkamer is waarschijnlijk dè ruimte die we het liefst altijd schoon en lekker ruikend willen houden. Vuil- en kalkaanslag is hier nog vervelender dan ergens anders, dus zorgen we ervoor de badkamer regelmatig schoon te maken met verschillende soorten producten voor elk oppervlak.

Als er echter vlekken ontstaan door resten van hard water, d.w.z. kalksporen op het sanitair of ook gele vlekken in het toilet, maar ook als je merkt dat de vloer- of wandtegels er vuil en dof uitzien, kun je gebruik maken  van grof zout dat je al in de keuken hebt liggen en dat een uitstekende bondgenoot bij het schoonmaken wordt als dat nodig is. Lees verder om te weten te komen hoe grof zout te gebruiken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Verstopping van de afvoer: vul een kopje met gelijke delen grof zout en baking soda en giet het rechtstreeks in de afvoer. Kook vervolgens wat water en giet het voorzichtig in de afvoer. In het geval van het toilet, roer langzaam alle vloeistof in de toiletpot met behulp van een stok of wcborstel. Laat het een nacht inwerken, of minstens 8 uur, en gebruik dan een wastafelontstopper of toiletontstopper. Giet meer kokend water erbij en spoel het toilet dan pas door.
  • Voor gele vlekken in het toilet: maak een pasta van koud water en grof zout en wrijf dit direct met de toiletborstel op de vlekken. Je kunt ook baking soda toevoegen. Laat het vervolgens een half uur inwerken alvorens voorzichtig kokend water rechtstreeks op de vlekken te gieten en opnieuw te schrobben zolang het water warm is. Er zijn ook mensen die citroenen doormidden snijden en ze als spons gebruiken en er grof zout mee op de vlekken wrijven. Deze methoden werken bij vlekken die niet te oud zijn, of die in het geval van oudere vlekken meerdere opeenvolgende ingrepen vereisen.
  • Onaangename geurtjes neutraliseren: op dezelfde manier als bij het ontstoppen van leidingen kunnen onaangename geurtjes uit leidingen worden tegengegaan en kan zelfs de badkamer worden ontgeurd. Voeg in totaal 20 druppels van een of meer essentiële oliën van je keuze toe aan het mengsel van zout en baking soda dat je in de afvoer giet. De beste aroma's om toe te voegen zijn tea tree, dat antibacteriële eigenschappen heeft, en frisse aroma's zoals citroen of andere citrusvruchten, maar ook lavendel. Ook balsemachtige geuren zoals munt of eucalyptus.
  • Om tegels, douchebakken en badkuipen schoon te maken: maak een pasta van zout en water, eventueel met toevoeging van baking soda, en schrob met een spons. Hetzelfde product, met een paar druppels tea tree olie, kan worden gebruikt op schimmelvlekken of om de voegen tussen de tegels schoon te maken, met behulp van een oude tandenborstel.
  • Ontvochtigen: bewaar een schaaltje grof zout (of ook meer dan één), eventueel met een paar druppels etherische olie, in de vochtigste hoekjes van de badkamer, op een plank uit de buurt van opspattend water, en het zal op natuurlijke wijze vocht opnemen.

Veel goedkope middelen die van pas kunnen komen, gewoon door zout te gebruiken!

Advertisement