Aangekoekt vuil in de kookkamer van de oven? Gebruik een kom azijn om het zachter te maken

door Natasja

19 Oktober 2021

Aangekoekt vuil in de kookkamer van de oven? Gebruik een kom azijn om het zachter te maken
Advertisement

Het voedsel dat je in de oven bereidt, laat een restjes achter in de kookkamer, en hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe moeilijker dat vuil te verwijderen zal zijn door de hoge temperaturen die de oven zelf bereikt. De verkoolde resten van een aantal spatten saus of vet, deeg dat uit het bakblik is gelekt, maar ook kringen die zijn achtergebleven door de stoom die op de wanden condenseert, zijn allemaal voorbestemd om aangekoekt, zwart vuil te worden.

Voor het schoonmaken van de oven heb je dus krachtige chemicaliën en krachtinspanning nodig. Tenzij je jezelf helpt het vuil zachter te maken zodat het gemakkelijker te verwijderen is met een simpele kom witte azijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn twee manieren waarop azijn voor dit soort reiniging kan worden gebruikt:

De eerste manier is water en azijn in gelijke delen te koken in een steelpan, vervolgens alles heel voorzichtig in een kommetje te gieten dat op de bodem van de oven of op een van de onderste planken wordt geplaatst, en de oven te sluiten. Als je een kleine pan gebruikt, is het nog handiger om de pan rechtstreeks in de oven te zetten. Als de deur gesloten is, wacht je minstens een uur zonder hem te openen, zodat de hete stoom van het water en de azijn op de wanden en roosters kan inwerken.

Is de oven echter heel vies, dan is het beter de tweede methode toe te passen: de oven voorverwarmen op de maximumtemperatuur (of ten minste rond 200°, niet minder). Maak vervolgens een bakje klaar dat geschikt is om in de oven te koken (Pyrex schaaltjes zijn het best) en vul het met water en azijn in gelijke delen.

Als de oven heet is, zet je het bakje op de laagste plank en laat je het 20-60 minuten staan, zonder de oven te openen. Zet dan de oven uit en laat hem afkoelen, ook weer zonder de deur te openen.

Wanneer de oven voldoende is afgekoeld, kun je de wanden schoonmaken met je favoriete producten (ook zelfgemaakte op basis van azijn of baking soda, of ook waterstofperoxide of Marseillezeep), en het vuil zal er veel gemakkelijker afkomen.

Aangezien azijn, vooral wanneer het verhit is, niet van dichtbij mag worden ingeademd, moet je in elk geval je luchtwegen beschermen en de ruimte luchten, en moet je altijd schoonmaakhandschoenen dragen. Veel succes!Advertisement