Ontdek welke simpele en alternatieve ingrediënten je voor het wasgoed kunt gebruiken om het zacht en geurig te houden

door Natasja

31 Oktober 2021

Ontdek welke simpele en alternatieve ingrediënten je voor het wasgoed kunt gebruiken om het zacht en geurig te houden
Advertisement

Iedereen heeft wel een aantal favoriete producten waar we vanzelfsprekend op vertrouwen als we de was doen, en we kopen vaak verschillende wasmiddelen, wasverzachters en additieven, afhankelijk van de soorten kleding en stoffen die we in de wasmachine stoppen.

Het is echter mogelijk de producten die je koopt te vervangen door andere ingrediënten die je gewoonlijk in huis hebt, of je kunt die ingrediënten als additieven gebruiken, bijvoorbeeld om het wasgoed grondig schoon te maken, te bleken of zachter te maken. Lees verder om te ontdeken welke dat zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda: het is altijd handig om een pakje baking soda klaar te hebben staan, niet alleen in de keuken maar ook in de badkamer en bij de wasmachine. Het kan helpen tijdens de voorwas, dus los twee eetlepels baking soda op per liter water. Anders kun je het poeder rechtstreeks tussen de kleren in de wastrommel gieten. Deze truc kan onaangename geurtjes helpen verwijderen en kleding zachter maken.
  • Citroenzuur: deze stof kan water minder hard maken, wat problemen met kalkaanslag helpt voorkomen. Het vermindert ook de alkali in wasmiddelen, waardoor het een geweldig additief is voor zachter wasgoed. Los het op in heet water (50 gram in een halve liter water, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door de verhouding 1 op 10 aan te houden) en giet het in de wasmiddelbakje op het moment dat je gaat wassen.
  • Witte azijn: door azijn aan de wasmachine of de trommel toe te voegen (een glas of ook een half glas is genoeg) wordt de kleding zachter. De zuurgraad van azijn lost de alkalische bestanddelen van veel chemische middelen op, waardoor het laagje dat kleuren minder helder maakt, wordt verwijderd. Het mag echter alleen worden gebruikt op stoffen die niet te delicaat zijn, en nooit in te grote hoeveelheden.
  • Gele zeep (zachte kaliumzeep): je kunt een stuk van deze zeep gebruiken om je eigen gepersonaliseerde doe-het-zelf wasmiddel te maken. Los gewoon een hoeveelheid zeep (geraspt of in stukjes) op in een gelijke hoeveelheid kokend water; eenmaal afgekoeld kun je er een paar druppels van een essentiële olie naar keuze aan toevoegen, en giet het dan in een flesje. Als je gaat wassen, doe het dan in het wasmiddelbakje, eventueel met toevoeging van een eetlepel of twee baking soda of natriumcarbonaat (wassoda). Het is een milieuvriendelijke en effectieve manier om de was te doen.
  • Citroensap: citroen is doeltreffend als wasverzachter in de voorwasfase, waar je het kunt gebruiken door het sap van een vrucht toe te voegen aan een teil water waarin je ook witte azijn hebt gegoten; of tijdens de was, waar je het sap in de wasmiddelbakje kunt gieten, en eventueel baking soda in de trommel kunt toevoegen. Het is ook een goed middel om gekleurde kleding mee te wassen.
Advertisement