Bereid zacht en schuimig ijs in je favoriete smaak in slechts een paar stappen

door Natasja

22 September 2021

Bereid zacht en schuimig ijs in je favoriete smaak in slechts een paar stappen
Advertisement

Als je zin hebt in een frisse en smakelijke pauze, denk je meestal aan ijs, maar hoe vaak open je de vriezer en vind je een bak met ijs dat te hard is om meteen te worden opgegeten? Vaak moet je een tijdje wachten voordat het de juiste consistentie heeft.... als je tenminste het geduld hebt om te wachten. Het is echter mogelijk om met een paar handelingen een zacht softijsje te bereiden, een schuimige mousse die in de vriezer kan worden bewaard, klaar om te worden opgegeten wanneer je er maar zin in hebt.

Hier zijn de instructies voor het bereiden van een ijsje met chocolade en een met citroen, maar je kunt de recepten gemakkelijk aanpassen aan andere smaken.


Advertisement

Chocolademousse

Chocolademousse

Commons Wikimedia

Ingrediënten:

  • 50 gram suiker
  • 40 gram cacaopoeder
  • 130 ml melk
  • 350 ml gezoete slagroom

Hoe ga je te werk:

    1. Meng de cacao en de suiker in een kom en probeer eventuele klontjes te verwijderen. Je kunt een fijnmazige zeef gebruiken, en eventueel kiezen voor fijngemalen suiker of zelfs poedersuiker.
    2. Voeg de melk toe en roer met een garde; probeer geen klontjes te maken. Als je wilt, kun je de melk eerst een beetje verwarmen zodat de cacao smelt, maar dan moet je wachten tot de melk is afgekoeld voordat je verder kunt gaan met de volgende stap.
    3. Nu kun je ofwel een blender gebruiken (of een keukenmachine met messen die geschikt zijn voor emulgeren) of een plastic fles. Giet vervolgens de cacaomelk in de gekozen houder (je hebt een trechter nodig voor de fles), voeg de zoete slagroom toe en klop gedurende een paar minuten. Als je de fles gebruikt, moet je deze 5 minuten krachtig schudden.
    4. Zet de aldus verkregen emulsie in de vriezer tot het gestold is en je mousse klaar is om van te genieten.


Advertisement

Citroenmousse

Citroenmousse

maxpixel.net

Ingrediënten:

  • 50 gram poedersuiker
  • Het sap van 1 citroen
  • 50 ml melk
  • 250 ml gezoete slagroom

Hoe gaat je te werk?

    1. Los de suiker op in het citroensap in een kleine kom.
    2. Voeg in een blender of fles (wat je zelf wilt, zoals in het vorige geval) de melk toe en meng alles door elkaar.
    3. Voeg de slagroom toe en klop of schud de fles krachtig gedurende 5 minuten.
    4. Zet het geheel goed afgesloten in de vriezer en wanneer het gestold is, heb je zacht en schuimig ijs.

In plaats van citroen kun je een (zo zijdezacht mogelijke) puree gebruiken van het vruchtvlees van je favoriete fruit, of je kunt een versie proberen met alleen melk en room, op smaak gebracht met vanille, of verrijkt met chocoladestukjes (net voor het invriezen), of ook kleine stukjes koekjes gebruiken (denk aan koekjes zoals Oreo's) of ook smarties. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je deze softijsjes maakt, kun je ze helemaal naar eigen smaak aanpassen!

Advertisement