Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen

door Natasja

23 September 2021

Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen
Advertisement

De meesten van ons zijn gewend om spullen weg te gooien die versleten zijn of op zo'n manier kapot gaan dat ze niet meer kunnen worden gerepareerd. Soms kunnen een aantal van deze afvalproducten echter nog worden gebruikt, zij het voor een ander doel dan het oorspronkelijke.

Dit is een manier om verspilling te voorkomen en tegelijkertijd je eigen creatieve vermogen te stimuleren. Hieronder vind je een aantal ideeën over hoe je op inventieve wijze veel alledaagse voorwerpen kunt recyclen die vaak in de vuilnisbak belanden.

Advertisement
ohohblog.com

ohohblog.com

Schoenendozen kunnen een ladekastje worden voor het bureau, of houders om orde te scheppen in elke willekeurige kamer.

Advertisement
Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 2

Wanneer keramisch of porseleinen vaatwerk breekt, kunnen de scherven worden gebruikt als de stukjes van een mozaïek om van alles te bedekken, van terracotta vazen tot panelen om keukenmuren te versieren. In dit geval zijn ze het huisnummer geworden dat buiten het huis kan worden opgehangen.

Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 3

Plastic of metalen flessendoppen zijn een andere hulpbron die, met een beetje fantasie, kan worden gebruikt om veel voorwerpen te maken, zoals kleurrijke onderzetters.

Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 4

Er is vrijwel geen eind aan de dingen die kunnen worden gedaan door de kartonnen kokers te recyclen die zich in toiletrollen of keukenpapier en -folie bevinden. Ze kunnen figuurtjes, bloemen, feestversieringen en nog veel meer worden. Maar je kunt ze ook gewoon gebruiken om de kabels van alle verschillende elektronische apparaten netjes te houden.

Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 5

Het gebeurt vaak dat het handvat van een ontbijtbeker afbreekt, en dat er na een tijdje geen enkele lijm meer helpt. In die gevallen heb je echter een aantal zeer handige pennen- of penseelhouders of plantenpotten, op voorwaarde dat bij de laatste een gat in de bodem wordt gemaakt om de waterafvoer te verzekeren.

Advertisement
Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 6

Met de dikke plastic flessen van veel schoonmaakmiddelen kun je fantastische pannenlappen maken, maar ook handige tuinschepjes.

Geen onnodige verspilling: voordat je versleten of kapotte voorwerpen weggooit, moet je bedenken hoe je ze kunt recyclen - 7

Eierdozen, met hun holtes, kunnen worden gebruikt als opbergdozen, niet alleen in de koelkast maar ook in lades (sieraden, kantoorbenodigdheden, enz.). Je kunt ze ook gebruiken als kleurenpalet of als zaaibed voor ontkiemende zaden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Wanneer de handdoeken in de badkamer en de keuken te glad en versleten worden, vlekken vertonen of ook gewoon stuk zijn en gaten hebben, worden het uitstekende doeken voor een groot aantal schoonmaakwerkzaamheden, om gewassen en hergebruikt te worden tot ze echt helemaal kapot zijn.

fabricartdiy.com

fabricartdiy.com

Of je kunt er stofdoeken van maken, die je steeds opnieuw kunt gebruiken in plaats van stofvangers. En ook die kunnen goed worden gewassen en verschillende keren worden hergebruikt voordat ze worden weggegooid.

Advertisement
onegoodthingbyjillee.com

onegoodthingbyjillee.com

Ook voor het recyclen van wasverzachtervellen zijn er genoeg ideeën: ze bevatten vaak nog genoeg middel om (eventueel door er een aantal aan elkaar te rijgen) opnieuw te worden gebruikt voor een nieuwe droogcyclus. Maar daarnaast kunnen ze ook droog- of stofdoeken worden, ze kunnen in kledingkasten worden gelegd om ze te parfumeren, eventueel ook met een paar druppels etherische olie.

Pinterest

Pinterest

Als je een oude houten of metalen ladder hebt die niet meer veilig is om te gebruiken voor werkzaamheden, kun je die gemakkelijk ombouwen tot een inrichtingselement als steun voor planten, voor het ophangen van steelpannen, voor handdoeken en nog veel meer.

Het is beter spullen te hergebruiken dan alles meteen weg te gooien, vind je ook niet?

Advertisement