Gooi het kookvocht van aardappels niet weg: ontdek hoe je het kunt hergebruiken in de keuken en de tuin

door Natasja

20 September 2021

Gooi het kookvocht van aardappels niet weg: ontdek hoe je het kunt hergebruiken in de keuken en de tuin
Advertisement

Wanneer je aardappels in de pan kookt, neem je eigenlijk nooit de moeite om het kookvocht te bewaren, dat gooi je gewoon, zonder er bij stil te staan, in de gootsteen.

Maar die vloeistof kan in de keuken en in de tuin op verschillende manieren van pas komen, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. Het vocht van de aardappels, goedkoop en gemakkelijk te bereiden, is een kleine schat die niet mag worden verspild, omdat het verrijkt is met een deel van de voedingsstoffen die door de aardappels worden afgegeven. 

Hoe bereid je het vocht van de aardappels: het is echt heel eenvoudig. Je hoeft maar twee of drie grote aardappels te gebruiken, en je kunt ze schillen of gewoon heel goed borstelen om eventueel achtergebleven aarde te verwijderen (die de smaak van de bereidingen waarin je het vocht zou kunnen gebruiken, zou verpesten).

Snij ze vervolgens in blokjes en doe ze in een grote pan. Voeg koud water toe om ze te bedekken, zet het vuur aan en breng aan de kook. Kook minstens 20 minuten of tot de aardappels zacht zijn. Giet het vocht vervolgens in een bak en de aardappels kunnen hoe je maar wilt worden gegeten.

Het kookvocht van aardappels kan koud worden gebruikt en kan tot 24 uur in de koelkast worden bewaard. Als je het in de tuin wilt gebruiken, kun je het nog een dag langer bewaren.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het gebruik van vocht van aardappels in de keuken

  • In aardappelbrood: gebruik dit water in plaats van gewoon water, het zal de smaak en zachtheid naar boven brengen.
  • In aardappelpuree: je kunt een paar eetlepels aan de aardappelpuree toevoegen om ze zachter te maken en de smaak te verbeteren.
  • Om sauzen te maken: omdat het vocht van de aardappels zetmeel bevat, kan het worden gebruikt om sauzen en jus te verdikken in plaats van zetmeelpoeder of bloem. Sommige mensen mengen het bijvoorbeeld met vleessauzen. Als je een dikkere consistentie wilt bereiken, kun je een kleine hoeveelheid zetmeel of bloem toevoegen.
  • Je kunt er ook bouillons en soepen mee verdikken zonder bloem te gebruiken (een glutenvrije optie die voor velen nuttig is).

Gebruik in de tuin (ook koud te gebruiken)

  • Bij het besproeien: je kunt een beetje kookvocht van de aardappels aan het normale besproeiingswater toevoegen, zolang het maar absoluut zoutvrij is. Op die manier krijgt de plant een deel van de mineralen en vitaminen binnen die tijdens het koken vrijkomen uit de aardappels. Het is geen vervanging voor kunstmest, maar het kan helpen. Als je het vocht een paar dagen hebt laten staan, moet je het altijd goed roeren voordat je het in de gieter giet.
  • In de composthoop: alles wat je niet meteen gebruikt, kan samen met aardappelschillen in de compost terechtkomen.
  • Voor onkruid: als je de aardappels met zout hebt gekookt, kun je kokend gezouten water (alleen in dit geval) gebruiken op onkruid dat tussen de tegels van een oprit groeit, maar alleen als het zich op ruime afstand van andere planten bevindt die anders het risico lopen beschadigd te worden of dood te gaan. Het werkt bijzonder goed op onkruid met grotere bladeren.

 

Advertisement