Verzorg het gazon na de zomerwarmte: dit moet je in de herfst doen

door Natasja

30 Oktober 2021

Verzorg het gazon na de zomerwarmte: dit moet je in de herfst doen
Advertisement

Elk jaar moeten alle planten in de tuinen worden verzorgd met verschillende soorten ingrepen, afhankelijk van het seizoen, en voor wie een onberispelijk gazon wil hebben, vormt het gazon geen uitzondering. Na de zomerwarmte beginnen de temperaturen te dalen en keert een klimaat terug dat niet alleen goed is voor de grasgroei, maar het ook gemakkelijker maakt om een hele reeks taken uit te voeren die nodig zijn om het gazon te onderhouden.

Lees verder om te weten te komen wat je aan het eind van de zomer moet doen, zodat het gazon er aan het eind van de lente weer mooi en gezond bij ligt.

via rhs.org.uk

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Verticuteren: door de bodem met een gazonhark (metalen bezem) te harken en dood gras en vooral bladeren op te rapen, wordt de bodem belucht, waardoor wordt voorkomen dat deze laag het gazon uiteindelijk "sponzig" maakt. Wanneer deze sponsachtige laag te dik is, dringen water en meststoffen niet in de bodem door. Je hoeft echter ook niet te diep te verticuteren: gewoon krachtig harken en de grond een beetje doorkrabben. Je kunt alles wat je verzamelt naar de composthoop verplaatsen of een hoop aanleggen waaraan je dan het gemaaide gras kunt toevoegen om na verloop van tijd nuttige compost voor de tuin te maken.
  • Beluchting: voor het beluchten van het gazon, d.w.z. het maken van kleine, ondiepe gaatjes in de grond die voorkomen dat er een te harde, compacte laag op het oppervlak ontstaat, bestaan er gereedschappen (zelfs schoenen) met pinnen, met de hand of aangedreven. Dit moet in de herfst gebeuren, maar slechts eens in de twee of drie jaar.
  • Topdressing: dit is de applicatie van een laag kiezelzand, kleileem en organisch materiaal (ook gecomposteerde bladeren), die de bodem verrijkt met nuttige voedingsstoffen, egaliseert in geval van oneffenheden en depressies (en ook de beluchtingsgaten opvult). Hierdoor kan het gazon krachtiger wortelen. De verhoudingen van de topdressing zijn: 6 delen zand, 3 delen zandleem en 1 deel compost. Je hebt iets meer dan 2 kg per vierkante meter nodig.
  • Egaliseren: als je aan het eind van dit proces hogere delen ziet, egaliseer die dan met een schop.

Veel tuinierplezier!

Advertisement