Citroenplanten: ontdek hoe je deze mooie, geurige vruchten thuis kunt kweken

door Natasja

20 Oktober 2021

Citroenplanten: ontdek hoe je deze mooie, geurige vruchten thuis kunt kweken
Advertisement

Citroenen zijn mediterrane planten die van een warm klimaat houden, maar met de juiste verzorging is het ook mogelijk deze boompjes in potten te kweken op plaatsen waar de temperaturen niet zo mild zijn. Hun sappige gele vruchten en geurige bloemen maken ze tot een van de populairste planten om binnenshuis te kweken, zozeer zelfs dat in gebieden van de wereld waar ze echt niet het hele jaar buiten konden staan, rijke mensen ze in speciale kamers in huis kweekten, samen met andere citrusvruchten en meer delicate planten.

Als ze goed worden verzorgd, kunnen ze ook steeds opnieuw bloeien en dus het hele jaar door overvloedig vrucht dragen. Lees verder om te weten te komen hoe je een citroenplant moet verzorgen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Blootstelling en klimaat: de citroenplant heeft ten minste 4 uur direct licht en een gemiddelde temperatuur tussen 15 en 21 graden nodig om te kunnen bloeien en vrucht te dragen. Ze worden niet graag blootgesteld aan tocht.
  • Water geven: de planten moeten alleen water krijgen als de grond droog is. In de winter kan dit betekenen dat je slechts om de 2 of zelfs 3 weken water moet geven, terwijl je in de warmere perioden van het jaar intensiever, maar nooit overmatig water moet geven.
  • Bodem: citroenplanten geven de voorkeur aan lichtzure grond, zeer rijk aan organische stoffen en goed afwaterend, want ze kunnen niet tegen stilstaand water.
  • Bemesting: na de vegetatieve periode, d.w.z. na de winter, moet mest voor fruitplanten worden gegeven, en om de twee jaar is het raadzaam de grond met organische meststof te verrijken. Pas wanneer je merkt dat de bloemen of te veel vruchten zijn afgevallen, kun je specifieke meststoffen voor citrusbomen gebruiken, die rijker zijn aan ijzer en andere micronutriënten en die sneller worden opgenomen.
  • In de winter, als je je in een mediterraan gebied of in een geschikt warm klimaat bevindt, moeten potplanten op een lichte plaats onder een afdak worden geplaatst, of ook worden afgedekt met non-woven stof om ze tegen de kou te beschermen.
  • Mulchen: bedek de grond rond de kraag van de plant in de eerste twee levensjaren met stro of schors, zodat het vocht in de zomer wordt vastgehouden en de wortels in de winter tegen de kou worden beschermd.
  • Snoeien: citroenplanten hebben niet veel snoei nodig. Het enige wat nodig is, is dode of zieke delen te verwijderen en zo nodig het gebladerte wat uit te dunnen waar het te dik is, zodat het zonlicht alle takken bereikt.
  • Oogst van de vruchten: over het algemeen beginnen deze planten vier jaar na het planten vruchten te dragen, en wanneer ze 15 jaar oud zijn, begint de productie af te nemen. Naar schatting kunnen ze gemiddeld 350 vruchten per jaar produceren, maar sommige soorten kunnen onder de juiste groeiomstandigheden zelfs iets minder dan het dubbele daarvan opleveren.

Zou je het leuk vinden om citroenplanten te kweken?

Advertisement