Heb je geen zin om op te ruimen? Probeer enkele gewoonten te veranderen om uren schoonmaken te vermijden

door Natasja

28 September 2021

Heb je geen zin om op te ruimen? Probeer enkele gewoonten te veranderen om uren schoonmaken te vermijden
Advertisement

Het huis schoonmaken is een taak waar je niet onderuit komt en terwijl sommige mensen erin slagen zoveel tijd te besteden als nodig is om hun huis brandschoon te houden, worstelen vele anderen met het gebrek aan tijd en zin om de kamers regelmatig schoon te maken en op te ruimen.

Hoewel regelmatig grondig schoonmaken altijd noodzakelijk is, is het mogelijk het juiste compromis te vinden om te voorkomen dat je je sporadisch wel erg hard in moet spannen: je moet een reeks dagelijkse gewoonten aanleren die de hoeveelheid werk aanzienlijk kunnen verminderen wanneer je uiteindelijk het hele huis moet schoonmaken.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • De één-minuut-regel: als je ziet dat iets vuil is of niet op zijn plaats staat, bedenk dan of het minder dan een minuut kost om het op te ruimen. Als dit het geval is, dwing jezelf dan om die activiteit niet uit te stellen, en doe het gelijk. Op lange termijn zal er veel minder te doen zijn op de dag dat je het hele huis moet schoonmaken!
  • Om op een rustige en georganiseerde manier op te ruimen, kun je een grote mand, zoals een wasmand, bij je houden: vul hem met dingen die naar andere delen van het huis moeten worden gebracht en bepaal dan aan het eind van de dag een tijd waarop je alles weer terug kunt zetten waar het hoort.
  • Als je buiten de keuken iets eet, of een verpakking uitpakt en leegmaakt, wacht dan niet om de vuile vaat en wikkels terug in de keuken te brengen, het zal er altijd netter uitzien als je dat gelijk doet.
  • Voorzie in elke kamer lades, manden, houders aan de muur om dingen op te bergen die zich gewoonlijk op tafels en planken ophopen: post die altijd op dezelfde plaats ligt, tijdschriften, catalogi en dergelijke. Zodra die houders vol zijn, beslis je wat je gaat bewaren en wat je gaat weggooien. Bepaal vooral welke oppervlakken in elke kamer nooit met allerlei voorwerpen mogen worden gevuld: de vloer onder een meubelstuk of op het blad van een ander meubelstuk moeten altijd leeg blijven, zodat er in een kleine tijd niet steeds meer rommel wordt verzameld.
  • Wen je kinderen ook aan opruimen: er zijn tal van tijd- en beloningsspelletjes om hen op een leuke manier bij het huishouden te betrekken, en het is een gewoonte die heel goed van pas zal komen als ze alleen gaan wonen.
  • Zet je schoenen nooit op de vloer: ze behoren tot de dingen die er gelijk rommelig uitzien. Gebruik op zijn minst een mand of, nog beter, een doe-het-zelf oplossing voor een open schoenenrek om ze op te zetten wanneer je ze uittrekt.
  • Trek 's morgens altijd de lakens van het bed recht: ook als je het bed niet perfect opmaakt, geeft het rechttrekken van de lakens en dekbedden onmiddellijk een indruk van orde.
  • Als je belangrijke voorwerpen zoals sleutels, documenten, portefeuilles en dergelijke toevallig ergens in huis ziet liggen, wacht dan niet langer om ze altijd op dezelfde plaats terug te leggen: dat voorkomt een hoop zorgen en tijdverlies.
  • Bewaar een doekje om de wastafel of gootsteen snel schoon te maken, zodat je het 's morgens en 's avonds na gebruik even kan afvegen. Als het tijd is om de grote schoonmaak te doen, heb je minder tijd nodig.
  • Vergeet ook niet om de meest gebruikte kamers dagelijks te luchten: schone lucht maakt alle kamers leefbaarder en aangenamer.

Wat zijn jouw overmijdbare schoonmaakgewoonten?

Advertisement