Lavendelplanten: maak ze mooi met de juiste snoei en creëer veel nieuwe potten met stekken

door Natasja

09 September 2021

Lavendelplanten: maak ze mooi met de juiste snoei en creëer veel nieuwe potten met stekken
Advertisement

Een van de meest onmiskenbare geurende planten is ongetwijfeld lavendel. Het is een geur dat kan ontspannen en kalmeren, het is licht en fris, en de etherische olie van deze plant heeft ontstekingsremmende, antimicrobiële en kalmerende eigenschappen. Het is ook een vrij gemakkelijke plant om te kweken, die weinig verzorging nodig heeft en huizen en tuinen prachtig versiert. Het is dan ook geen toeval dat deze groente sinds mensenheugenis niet alleen in het Middellandse-Zeegebied (het gebied waar hij vandaan komt), maar ook in vele andere delen van de wereld wordt geteeld.

Hoewel hij niet veeleisend is in termen van constante verzorging, heeft hij één keer per jaar aan het eind van de zomer - na de bloei - wat tijd nodig om gesnoeid te worden. En hij is gemakkelijk te vermeerderen door stekken van de scheuten om meer plantjes te creëren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Snoeien

De lavendelplant moet worden gesnoeid wanneer hij uitgebloeid is, meestal tussen eind augustus en het begin van de herfst, hoewel deze periode afhankelijk van het klimaat en het soort soms kan veranderen.

Er moet een goed geslepen en gedesinfecteerde schaar worden gebruikt, en bij het inkorten van de takken moet je er altijd aan denken dat het gebladerte zo compact en rond mogelijk moet zijn.

Overdrijf ook niet en snoei de takken te laag af, maar beperk je tot het verwijderen van de apicale delen van alle takken, enkele centimeters onder de bloemen, zonder te dicht bij de stam te komen: voor elke tak die je inkort, zorg ervoor dat je eerst het verhoutte deel afsnijdt, en dan tot waar je de groenste en tederste tak ziet. Als je te laag knipt, bestaat het gevaar dat de hele tak uitdroogt, en als je je vergist met te veel takken, verlies je uiteindelijk de plant.

Pas nadat de toppen gelijk zijn gemaakt, kun je overgaan tot het afknippen van enkele kleine takken hier en daar wat lager, om de stengels uit te dunnen en de ventilatie te bevorderen. Takken die in de verkeerde richting, uit het bloembed of tegen andere planten groeien, kunnen ook aan de basis worden teruggesnoeid, maar overdrijf het niet.

Door regelmatig te snoeien, kun je voorkomen dat de plant te houterig en te verspreid wordt, en ook minder vol.

Vermeerdering door stekken

Vermeerdering door stekken gaat veel sneller en gemakkelijker (en komt vaker voor) dan vermeerdering door zaad, en gebeurt tegelijk met het snoeien, zodat alle pas afgeknipte takken worden omgevormd tot nieuwe planten.

Begin met de voorbereiding van de pot waarin de afgeknipte takken zullen worden bewaard: leg een laag geëxpandeerde klei op de bodem en vul deze vervolgens bijna tot de rand met rijke grond vermengd met zand of vermicoliet.

Neem vervolgens de afgeknipte tak, verwijder de bladeren onderaan en laat alleen het laatste derde over, en doe het in de pot. Als je de kans wilt vergroten dat de tak wortel schiet en snel wortels produceert, maak het onderste uiteinde nat in een glas water en doe er onmiddellijk een beetje wortelhormoon in poedervorm in en zet het in de pot. Als je langere takken wilt gebruiken, kies dan zijtakken die ten minste 10 cm lang zijn en ten minste 5 bladeren hebben.

Als je pot met stekken klaar is, vergeet dan niet om regelmatig water te geven. Bewaar hem op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht, althans niet tijdens de heetste uren van de dag, en wanneer het vaker begint te regenen, kun je ook stoppen met water geven of in ieder geval het water minderen. Als je de potten binnenshuis bewaart, vergeet dan niet ze water te geven als de grond te droog wordt, maar laat ze niet permanent met water doordrenkt staan, want dan gaan de takken of wortels rotten. Als je aan het eind van de zomer begint met stekken en deze gedurende de winter onderhoudt, heb je over het algemeen kleine zaailingen die al in het voorjaar kunnen worden verpot of in de grond kunnen worden geplant, vaak al enkele bloemen kunnen produceren en het jaar daarop al groot genoeg zijn om uitbundig te bloeien.


Veel tuinierplezier!

Advertisement