Geef drijfhout makkelijk thuis een voorbehandeling ter reiniging en ontsmetting voor je knutselwerk

door Skip

29 Augustus 2021

Geef drijfhout makkelijk thuis een voorbehandeling ter reiniging en ontsmetting voor je knutselwerk
Advertisement

Drijfhout vormt een uitstekende natuurlijke hulpbron waarmee fantastische doe-het-zelfprojecten zijn te realiseren. Bijvoorbeeld hele kleine decoraties of volwaardige interieuraccessoires om maar wat te noemen. Je kunt qua ideeën alle kanten uit wanneer het aankomt op het creatief aanwenden van drijfhout.

Het betreft hier echter een houtsoort, verzameld in vochtig milieu, die lange tijd in zout water heeft gelegen. Tenzij het kurkdroog is, is het aannemelijk dat het hout niet volledig schoon is en dat het zelfs misschien een naar geurtje afgeeft. Voor gebruik in verschillende creatieve werkjes is reiniging en ontsmetting noodzakelijk om het geschikt te maken. Dit is eenvoudig thuis te doen.

Het dient sowieso te worden vermeld dat per gemeente, het verzamelen van hout op het strand alleen is toegestaan onder bepaalde situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nasleep van heftige branding.  

Advertisement
Tutorial via aprettyfix.com

Tutorial via aprettyfix.com

Dit zijn de benodigdheden:

 • kwast of borstel met zachte haren;
 • ruime, stevige teil;
 • natriumcarbonaat (of kristalsoda);
 • bleekmiddel.

Hoe drijfhout dient te worden gereinigd:

 1. Verwijder al het zand en overig vuil van alle stukken hout door ze met kwast te bestrijken. 
 2. Vul de teil met water en dompel daar de stukken hout in en doe er dan de kristalsoda bij. Voor elke 4 liter is er ongeveer 300 gram nodig. De kristalsoda heeft een licht verblekend effect op het hout.
 3. Laat 12 uur weken tot maximaal 24 uur indien noodzakelijk. Het water zal rood kleuren vanwege de in het hout aanwezige tannine.
 4. Leeg de teil en spoel ieder stuk hout onder de stromende kraan af.
 5. Laat het hout drogen. Hier is misschien 12 tot 24 uur voor nodig afhankelijk van de grootte. Drogen in de buitenlucht is beter, maar bedenk dat het verder zal verbleken indien het in de zon blijft.
 6. Vul de teil opnieuw met water, dompel het hout onder en voeg ook het bleekmiddel toe; circa 250 ml voor elke 4 liter water. Het hout dient 12 uur te weken. Indien een lichtere kleur hout is gewenst 24 uur. Om er zeker van te zijn dat de stukken ondergedompeld blijven kunnen ze worden verzwaard met stenen.
 7. Leeg de teil, spoel elk stuk af en laat gedurende een nacht of 24 uur drogen. Het is zelfs nog beter als de stukken in de zon worden gelegd op een droge plaats gedurende een week, zeker in het geval dat erg licht hout gewenst is.

Mochten er zich nog oneffenheden op het hout bevinden dan kan er schuurpapier gebruikt worden. Het drijfhout is nu klaar om te worden bewerkt. Klik hier voor meer informatie.  

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De mogelijke creaties zijn ontelbaar. De stukken hout kunnen naar wens worden beschilderd.

Pinterest

Pinterest

Een hele mooie legplank met een groot stuk aangespoeld hout.

Pinterest

Pinterest

Omlijstingen zijn een van de populairste resultaten om na te streven.

Pinterest

Pinterest

Ook deze wandklok is ook heel erg schattig.

Al zin gekregen om met drijfhout aan de slag te gaan en dingen te maken?

Advertisement