Met deze simpele huishoudelijke truc laat je je RVS-gootsteen weer blinken als nieuw

door Skip

08 September 2021

Met deze simpele huishoudelijke truc laat je je RVS-gootsteen weer blinken als nieuw
Advertisement

Hoewel er altijd zeepsop door de gootsteen in de keuken vloeit en de voedselresten doorgaans in het afvoerputje verdwijnen is dit alles toch niet voldoende om het allemaal echt goed schoon te houden. Als het water thuis erg hard is of we de spoelbak, waar misschien best wel wat vuil in terecht is gekomen, een aantal dagen niet reinigen dan ontstaan er heel makkelijk kringen of in ieder geval een laagje viezigheid dat je met een simpele veeg van doek of spons niet wegkrijgt.

Azijn gebruiken kan nog eens behoorlijk van pas komen, en dat gaat heel eenvoudig. Hoe, dat leggen we je hieronder uit. 

pxhere.com

pxhere.com

Wat heb je nodig:

  • Witte azijn (op wijn-, appel-, rijst- of alcoholbasis).
  • Afwasmiddel.
  • Baking soda.
  • Een borstel.
  • Een sponsje.
  • Absorberend keukenpapier.
  • 1 à 2 microvezeldoeken. 

Hoe ga je te werk:

1. Maak de gootsteen eerst goed nat ter voorbereiding en verwijder alle voedsel- en vuilresten die aan de wanden kleven.
2. Zorg dat de oppervlakken nog goed nat zijn en verspreid er bakingsoda overheen in een dunne laag. Wrijf vervolgens met handschoenen aan zodanig dat er een papje ontstaat. Dit heeft dan een licht schurende werking op het oppervlak. Werk zo de hele gootsteen af en spoel daarna goed af.
3. Bedek de hele gootsteen met vochtabsorberend keukenpapier alsof je hem moest bekleden. Maak het vervolgens goed nat met azijn zodat het goed intrekt. Dat gaat makkelijker wanneer je de azijn in een spuitflacon doet. Anders kan je de azijn ook in een diep bord gieten en het keukenpapier erin dopen en het lichtelijk uit te wringen alvorens het in de gootsteen te plaatsen.
4. Laat 20 minuten inwerken.
5. Spoel alles af met een beetje warm water waar een heel klein beetje zeep in opgelost is.
6. Ditzelfde goedje (water en zeep) is ook te gebruiken om de kraan mee te reinigen en gebruik je hierbij een borsteltje. Als er echter ook sporen van kalkaanslag zijn is het misschien ook nodig azijn te laten inwerken en is dit altijd makkelijker te doen met doordrenkt keukenpapier.
7. Na het afspoelen neem je alles af met een microvezeldoek om alles te drogen en te laten glimmen.

Het is een simpele aanpak die niet veel hoeft te kosten en de moeite van het proberen waard is en dat je niet lang hoeft te poetsen. Veel makkelijker toch zo? 

 

 

Advertisement