Azijn in de tuin: ontdek hoe je azijn kunt gebruiken om de tuin te verzorgen

door Natasja

20 Oktober 2021

Azijn in de tuin: ontdek hoe je azijn kunt gebruiken om de tuin te verzorgen
Advertisement

We gebruiken azijn om veel gerechten op smaak te brengen en verder voor allerlei huishoudelijke klusjes, want azijn is handig om oppervlakken te ontvetten, kalkaanslag te verwijderen en onaangename geurtjes te neutraliseren. Maar deze veelzijdige smaakmaker kan ook bij vele gelegenheden in de tuin worden gebruikt.

In feite is het vaak een economisch en niet-vervuilend alternatief voor andere middelen of stoffen, en het is de moeite waard om een kleine voorraad te hebben om veel verschillende situaties in huis of tuin aan te pakken. Lees verder om te ontdekken hoe je azijn in de tuin kunt gebruiken.

Advertisement
pxfuel.com, https://world.openfoodfacts.org

pxfuel.com, https://world.openfoodfacts.org

  • Tegen onkruid: meng 1 liter witte azijn met een halve theelepel afwasmiddel en een eetlepel zout in een sprayflacon en verspreid het product over het onkruid tijdens de heetste uren van de dag. Dit middel verzwakt het onkruid zodanig dat het zeer gemakkelijk kan worden uitgetrokken en de groei in de toekomst kan worden vertraagd, zonder het milieu schade te berokkenen en met heel weinig geld.
  • Tegen schimmelinfecties: een populair middel tegen voetschimmel is het dompelen van de voeten in een voetbad van heet water en azijn, of door een paar eetlepels azijn toe te voegen aan een met kamillethee gevulde teil, zodra deze voldoende is afgekoeld om de voeten in te dompelen.
  • Om de zuurtegraad van de bodem te corrigeren: de zuurtegraad van azijn kan een te alkalische bodem in de tuin corrigeren. Hiervoor is echter maar heel weinig nodig: 30 ml per 3,5 liter water, verdeeld over een oppervlakte van 1 à 2 vierkante meter. Dit kan na een week een tweede keer worden herhaald als de grond nog steeds niet erg zuur is.
  • Terracotta potten schoonmaken: na verloop van tijd krijgen terracotta potten een laagje dat niet iedereen mooi vindt, misschien door mos, korstmos of gewoon kalkaanslag. Je kunt de pot weer zo goed als nieuw maken door hem leeg te maken en gedurende ongeveer een uur te laten weken in een oplossing van water en azijn in gelijke delen.
  • Voor roestig tuingereedschap: als je snoeischaren, schoppen en andere voorwerpen met metalen onderdelen gebruikt, zullen deze waarschijnlijk van tijd tot tijd onder de roestvlekken zitten, en het beter zou zijn te voorkomen dat ze in contact komen met planten en de grond. Om ze schoon te maken, dompel het voorwerp gewoon onder in een teil met azijn.
  • Huisdieren uit de buurt van planten houden: als je wilt voorkomen dat honden en katten in de buurt van bloemperken komen en gaten graven of een bepaalde plant beschadigen, kun je proberen er een stuk hout op te leggen met daarop een oude doek of een kledingstuk dat in azijn is gedrenkt en dat je een paar dagen laat weken, zodat het zijn doordringende geur afgeeft.
  • Tegen insecten: als je mieren of muggen of andere insecten uit de buurt van bepaalde potten of plaatsen in de tuin wilt houden, kun je de potten afvegen met een in azijn gedrenkte doek, of nog beter de omringende gebieden met azijn besproeien (maar niet op de grond).

Het is echt de moeite waard om altijd azijn in huis te hebben, vind je ook niet?

Advertisement