Cactus aangetast door wolluis? Zoek uit hoe je het kunt behandelen en voorkomen

door Natasja

16 Oktober 2021

Cactus aangetast door wolluis? Zoek uit hoe je het kunt behandelen en voorkomen
Advertisement

Veel planten, waaronder cactussen en andere vetplanten, kunnen het slachtoffer worden van wolluis, die verschijnt als vele witte vlekken, bijna klontjes, op de bladeren. De naam verwijst eigenlijk naar een breed scala van fytofage insecten, d.w.z. parasieten die zich voeden met plantensap tot ze bladeren, bloemen en wortels doden. Daarbij produceren ze ook een kleverige, suikerachtige substantie (honingdauw), waar mieren dol op zijn. Mieren beschermen de wolluizenlarven voordat ze een beschermend schild ontwikkelen. Een plaag van wolluizen leidt bijna altijd tot een mierenplaag, en intussen worden de planten tot op het punt van afsterven leeggezogen.

Wat te doen als dit gebeurt bij planten zoals cactussen? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Als de wolluis nog niet zo heel veel aanwezig is, kun je harde handschoenen aantrekken en de luis met de hand verwijderen door hem er met de vingers af te krabben, maar er wel voor te zorgen dat je de handschoen af en toe afspoelt om te voorkomen dat de luis zich over de rest van de bladeren verspreidt. Uiteraard moet alles wat wordt verwijderd, worden weggegooid.

Als je echter merkt dat de plaag meer aanzienlijk is, moet je insectendodende zeep gebruiken, verdund volgens de instructies op de verpakking in een emmer water en vervolgens een gewone badborstel, het soort dat wordt gebruikt om het lichaam te scrubben en met een hard handvat, erin dopen en zachtjes over de bladeren wrijven. De haren van deze borstels zijn zacht genoeg om geen krassen te maken op de cactusbladeren, maar schurend genoeg om wolluis te verjagen. Aangezien je een insectendodende zeep gebruikt, behandel je ook de plant om de larven te doden en te voorkomen dat er nieuw ongedierte opduikt.

In ernstigere gevallen kan het nodig zijn het beschadigde deel van de plant weg te snijden alvorens met de zeep verder te gaan. Zoek uit hoe je de soort cactus die je voor je hebt, het best kunt snoeien, en ook of hij het soort snoei dat je in gedachten hebt, kan overleven. Soms volstaat een tuinschaar niet, maar moet een goed geslepen zaag worden gebruikt, en in elk geval moet welk werktuig of zaagblad ook dat met de plant in contact komt en de wond veroorzaakt, vooraf grondig worden gereinigd en gesteriliseerd.

Andere natuurlijke of preventieve maatregelen bij de behandeling van wolluis zijn:

  • Alcohol of neemolie: doop een wattenstaafje in deze stoffen en wrijf het op de wasluis.
  • Koop lieveheersbeestjes en gaasvliegen, die natuurlijke predatoren zijn van larven of pas uitgekomen ongedierte. Je kunt ze ook vinden door online te zoeken; er zijn verschillende verkopers van deze en andere soorten insecten voor volledig biologische ongediertebestrijding.
  • Als (altijd biologisch) alternatief voor insectenwerende zeep, kun je d-Limoneen gebruiken. Kies anders voor zachte kaliumzeep of Marseillezeep, die absoluut zuiver zijn en vrij van geurstoffen en additieven, maar vraag altijd naar eventuele contra-indicaties voor de specifieke soort plant die wordt behandeld. Ze zijn alle minder schadelijk dan andere methoden, maar hebben een beperkte persistentie, zodat je wellicht verschillende keren moet ingrijpen voordat de eieren uitkomen.
  • Zoek in tuincentra en agrarische bedrijven naar producten op basis van azadirachtin, dezelfde stof die in neemolie zit. Het zijn over het algemeen gemakkelijk toe te dienen sprays, en zeer doeltreffend. Azadirachtine is ook niet schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten.
  • Tuinbouwolie, hoewel de meest populaire, witte minerale olie een bijproduct van olieraffinage is, dus niet bepaald een milieuvriendelijke keuze. Een andere mogelijkheid is het gebruik van insecticiden van botanische oorsprong, afgeleid van planten die insecticiden bevatten, die minder schadelijk zijn dan synthetische en die zich gemakkelijker verspreiden in het milieu.

Heb je al eens wolluis op cactussen behandeld?

Advertisement