Gereedschap verpest door roest? Herstel het met een eenvoudige doe-het-zelf methode

door Natasja

04 September 2021

Gereedschap verpest door roest? Herstel het met een eenvoudige doe-het-zelf methode
Advertisement

Wanneer een metalen voorwerp wordt blootgesteld aan luchtvochtigheid, gaat het uiteindelijk oxideren en wordt het bedekt met het roodachtige, ruwe patina dat bekend staat als roest. Dit is een onvermijdelijk proces dat na verloop van tijd de voorwerpen zelf aantast, soms zozeer dat ze onbruikbaar worden of sowieso hun uiterlijk aantasten.

Bij veel gereedschappen en gebruiksvoorwerpen die je vaak gebruikt, zoals scharen, werk- of tuingereedschap, is het een goed idee om te proberen de vorming van roest tegen te gaan, zodat ze optimaal werken en weer als nieuw kunnen glanzen, zodat je ze nog lang kunt gebruiken, en dat kan met behulp van verschillende doe-het-zelf methoden. Het volgende is een zeer eenvoudige en goedkope methode waarvoor alleen ingrediënten en materialen nodig zijn die je waarschijnlijk al in huis hebt, zoals citroen, aluminiumfolie en azijn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Voor het verwijderen van roest heb je nodig:

 • Aluminiumfolie 
 • Schaar
 • Sap van drie citroenen
 • 1 fles witte wijnazijn
 • 3 eetlepels baking soda
 • Een kom, bij voorkeur van glas en met hoge wanden
 • Een doek en/of microvezeldoek

Advertisement
Ivan Radic/Flickr

Ivan Radic/Flickr

Hoe verwijder je roest:

 1. Snij een stuk of tien stukjes folie en leg ze in de kom.
 2. Pers de citroen goed uit en giet het sap over de folie.
 3. Neem na enkele minuten de foliestukjes en wrijf ermee over het roestige oppervlak: als het voorwerp bedekt is met enkele vlekken, kan deze stap al voldoende zijn om ze te verwijderen.
 4. Als je geen verbetering ziet, giet de azijn in de kom, of als je dat liever doet, giet eerst het citroensap uit de kom.
 5. Dompel de te reinigen voorwerpen onder en wacht 3 tot 6 uur, indien nodig een nacht lang. De zuurtegraad van de azijn kan meestal de roest oplossen die zich heeft gevormd, en soms hoef je er maar zachtjes op te wrijven om het volledig te verwijderen.
 6. Als je toch moet schrobben, help jezelf dan door baking soda op een droge doek te strooien en deze over het schoon te maken oppervlak te wrijven, gebruik vervolgens een andere droge doek om eventueel achtergebleven baking soda en pas afgebladderde roest te verwijderen.

Heb jij een favoriete methode om roest te verwijderen?

 

 

Advertisement