De graslelie is een plant die je zelf kunt kweken en is geschikt voor mensen die nog geen groene vingers hebben

door Skip

22 Augustus 2021

De graslelie is een plant die je zelf kunt kweken en is geschikt voor mensen die nog geen groene vingers hebben
Advertisement

Deze plant wordt een "spin-plant" genoemd in het Engels, al heeft hij overal bijzondere bijnamen. Hij is een van de makkelijkst te kweken planten en kan tegen een stootje. Hij luistert naar de wetenschappelijke naam Chlorophytum elatum en wordt deze plant vaak genoemd als prima bondgenoot voor mensen die een stofallergie hebben.

De graslelie houdt van plekken waar veel licht is, maar staat dan wel uit direct zonlicht. De plant zou niet goed kunnen groeien bij temperaturen die onder de zeven graden dalen. Daarnaast heeft hij geen last van parasieten of ziektes. Bovendien is deze plant makkelijk te verstekken gezien het feit dat een volgroeide plant zonder moeite veel kleine plantjes voortbrengt die zich makkelijk en snel afsplitsen en snel aarden. Ook dit maakt hem tot een uitstekende kandidaat-plant die gekweekt kan worden in water. 

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Voor een goed begin moet je beschikken over een gezonde, goed volgroeide moederplant. Dat houdt in dat het een sliertrijke kroon moet hebben en zo min mogelijk kapotte bladeren en vooral meerdere babyplantjes. Dat zijn plantjes die groeien aan het uiteinde van de stengels die vrij in de lucht hangen, het is eigenlijk net een mini-versie van de moederplant. 

Advertisement
bybrittanygoldwyn.com

bybrittanygoldwyn.com

Het zijn juist die stukken van de plant die je nodig hebt. Dat gaat als volgt: knip ze zorgvuldig af met een scherp geslepen en goed ontsmette schaar. Aan de onderkant van het babyplantje dichtbij de blaadjes, knip je hem af. 

easyverticalgardening.com

easyverticalgardening.com

Neem iets van glas om ze in te zetten zoals jampotjes of glazen en vul die voor de helft of voor driekwart met water en plaats de plantjes die je net geknipt hebt en zet ze elk in een eigen glazen verblijfplaats. Alleen de voet van de plant dient in het water gezet te worden, het merendeel van de slierten moet droog blijven. Gebruik daarom een glazen verblijf met een wat smallere opening.    

balconygardenweb.com

balconygardenweb.com

De plant moet altijd recht op blijven staan, dat de bladeren de lucht in wijzen. In een tijdsbestek van een tot twee weken zal het wortels hebben geschoten. Vanaf het moment dat je ze in het water zet moeten de wortels goed worden belicht, maar niet worden blootgesteld aan direct zonlicht waardoor bladeren kunnen verkleuren. Het is belangrijk om niet te vergeten om de 5 à 7 dagen het water te verversen. Dit moet water op kamertemperatuur zijn zodat er geen schok optreedt door temperatuurverschil. Mocht je echter al eerder merken dat het water wittig of te troebel wordt, ververs het dan vaker. Des te schoner het water des te beter zal de plant gezond bloeien en zal het makkelijk zijn om de groei van de wortels bij te houden.

Om ervoor te zorgen dat de plant de nodige voedingsstoffen krijgt kan je per 3,5 liter water een half theelepeltje meststoffen toevoegen.  Begin met eens per maand maar als je ziet dat enkele bladeren beginnen te bruinen, ga dan minderen.

Klaar om je eigen graslelie in water te kweken? 

Advertisement