Heb je essentiële citroenolie nodig? Je kunt het ook zelf op een eenvoudige en natuurlijke manier bereiden

door Natasja

08 September 2021

Heb je essentiële citroenolie nodig? Je kunt het ook zelf op een eenvoudige en natuurlijke manier bereiden
Advertisement

Hoe vaak wil je je een vleugje citrus aan een zelfgemaakt schoonmaakmiddel toevoegen, een aangename citroengeur aan een luchtverfrisser voor in je kledingkast geven of eventueel ook een parfum voor in de auto naar citroen laten ruiken? De frisse en aangenaam zurige geur van citroen is namelijk een van die geuren die we associëren met een gevoel van reinheid en hygiëne, en het is aangenaam om deze geur te ruiken in de ruimtes waar je dagelijks komt.

Maar als we er nooit aan denken om een fles essentiële citroenolie te kopen, kunnen we thuis een alternatieve versie maken, in de hoeveelheden die we willen, voor gebruik bij al die gelegenheden. Om het te maken, heb je verse citroenen en een plantaardige olie (bv. kokosolie) nodig. Lees verder om uit te vinden hoe u uw eigen essentiële citroenolie kunt maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

 • 5 citroenen
 • Een luchtdichte pot
 • Plantaardige olie (kokosnoot, zoete amandel, olijf)
 • Een scherp mes of schilmesje
 • Een zeef
 • Een glazen flesje
 • Een trechter

Procedure:

 1. Was de citroenen goed en droog ze af.
 2. Verwijder alleen de schil van elke citroen: je hoeft alleen het gele gedeelte weg te snijden, dus neem de tijd en laat het witte gedeelte van de schil aan de vrucht zitten, waardoor deze langer vochtig en vers blijft (en je het gebruiken kunt zoals je wilt). Je hebt strookjes of stukjes nodig, de vorm maakt niet uit.
 3. Doe de stukjes schil in de pot.
 4. Giet er voldoende plantaardige olie in om alle stukjes schil goed te bedekken.
 5. Sluit het potje en schud het een beetje.
 6. Zet de pot op een zonnige plank of vensterbank (buiten is ook prima). Het moet daar veertien dagen blijven staan.
 7. Zeef de olie door een zeef, zodat alleen de nu gearomatiseerde olie in de glazen fles wordt opgevangen.

Als je het fijn vindt deze aroma te gebruiken, is het een gemakkelijke niet erg snelle techniek, maar je krijgt dan wel goedkoop een veelzijdige gearomatiseerde olie, die je op een koele, donkere plaats (zoals een lade) tot een maand lang kunt bewaren. Uiteraard werkt een soortgelijk proces ook met andere citrusvruchten, het belangrijkste is altijd om alleen het gekleurde deel van de schil te gebruiken. Veel plezier!

Advertisement