Is het eten aangebrand op de bodem van de pan? Ontdek hoe je het schoon kan maken

door Natasja

04 Oktober 2021

Is het eten aangebrand op de bodem van de pan? Ontdek hoe je het schoon kan maken
Advertisement

Het aangestoken gasfornuis vergeten terwijl je afgeleid bent of met iets ergens anders bezig bent kan iedereen overkomen, en zo ontstaat een van de meest voorkomende ongelukken in huis: verbrand eten in steel- en kookpannen, waardoor een laag verkoold voedsel op de bodem ontstaat.

Soms lijkt de situatie zo erg dat de pan niet meer te herstellen is, maar dat is niet noodzakelijkerwijs altijd het geval. In de meeste gevallen is het mogelijk het ongelukje te herstellen, en soms zal het lijken alsof er helemaal niets gebeurd was! Lees verder om te weten te komen welke methoden in dergelijke gevallen moeten worden gebruikt.

Advertisement
Edward Kimber/Flickr

Edward Kimber/Flickr

  • Voor keramische of roestvrij stalen pannen en schotels: baking soda. Bestrooi de bodem van de pan met baking soda, en als je een gebruiksvoorwerp moet schoonmaken, leg het dan in de pan en strooi er vervolgens baking soda over. Voeg water toe om een soort pasta te maken en smeer dit goed uit op alle verbrande plekken. Laat het tien minuten staan, voeg dan heet water toe en breng het een paar minuten aan de kook. Zet het vuur uit, laat afkoelen. Neem een niet-schurend sponsje en wrijf het vuil dat zacht is geworden eraf.
  • Waspoeder: dit is een middel dat goed is voor veel verschillende soorten materiaal, als het niet heel erg vuil is. Bedek het te reinigen voorwerp met het wasmiddel, voeg vervolgens zeer warm water toe en laat het een uur staan. Als het vuil niet zacht genoeg lijkt te zijn geworden om te worden verwijderd, zet het vuur aan en laat het koken. Je zou dan zonder problemen moeten kunnen schoonmaken. Sommige mensen voegen ook een lepeltje of twee waterstofperoxide toe aan het afwasmiddel.
  • Siliconen voorwerpen: afwasmiddel. Dit is het makkelijkste keukengerei om schoon te maken. Het gerei dat goed bestand is tegen hitte, in plaats van te verbranden, kan bevlekt worden, en een goed afwasmiddel, eventueel gebruikt met zeer warm water en een beetje schrobben zal meer dan voldoende zijn. Indien nodig, kun je ze een uur in een sopje laten weken.
  • Azijn: als er nog vlekken zijn, giet er azijn over en verwarm het samen met een glas water, op een laag vuur, gedurende enkele minuten. Hetzelfde geldt als je vuil keukengerei weer glanzend wilt maken, dus laat het in het warmtemengsel zitten. Laat dan een beetje afkoelen en veeg af met een spons.
  • Als je kant-en-klare producten wilt gebruiken, zijn ovenreinigers vaak ook zeer effectief voor aangebrande pannen en keukengerei als deze van metaal zijn. Gewoon op het product sprayen, een tijdje laten inwerken en dan schrobben en grondig afspoelen.
  • Als je je ook moet ontdoen van vettig vuil, kun je houtas gebruiken: als de pannen nog heet zijn, giet er een half kopje fijne houtas in, voeg er wat heet water aan toe en roer zodat het een soort zeep wordt (niet te vloeibaar) en de olie kan absorberen.
  • Citroenzuur: giet er twee eetlepels in, voeg kokend water toe en laat ten minste 10 minuten (of veel langer) staan, daarna schrobbend afspoelen en afwassen.

Welke methode verkies jij?

Advertisement