Zweetvlekken op uw matras? Laat ze verdwijnen met deze eenvoudige doe-het-zelf-methoden

door Romy Mortier

19 Augustus 2021

Zweetvlekken op uw matras? Laat ze verdwijnen met deze eenvoudige doe-het-zelf-methoden
Advertisement

Als de temperatuur stijgt en we in onze slaap hevig beginnen te zweten, zijn het niet alleen onze kleding en lakens die doorweekt raken van het zweet: onze lichaamsvloeistoffen komen zelfs op het matras terecht, vaak zelfs door een matrashoes heen, vooral in het geval deze niet waterdicht is.

Niet alleen omdat ze uiterlijk onprettig zijn om naar te kijken, moeten zweetvlekken worden behandeld dus: er zijn enkele huismethoden om dit uit te voeren, om de matrassen waarop we elke nacht weer gaan slapen, op te frissen en te ontsmetten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste wat je kunt doen is een toevlucht nemen tot de beroemde bicarbonaat-remedie: nadat je het hele oppervlak hebt gestofzuigd om alle vormen van vuil, haar, dode huid en dergelijke te verwijderen, besprenkel je de matras met een lichte laag zuiveringszout, met een extra hoveelheid op zweet vlekken.

Gebruik een borstel om het poeder op het oppervlak te verdelen, zodat het kan goed functioneert: laat het een paar uur liggen/intrekken. Verwijder daarna alles weer met een stofzuiger: het is een middel dat periodiek moet worden gebruikt om huisstofmijt te bestrijden.

Zodra je dit hebt gedaan, kun je de afzonderlijke vlekken wassen: je moet een halve liter water in een spuitfles gieten, dan nog 2 eetlepels zuiveringszout en 20 druppels etherische olie naar smaak toevoegen (we raden met name lavendel aan, wat helpt om te ontspannen, of theeboom, welke antibacteriële eigenschappen heeft). Goed schudden en het mengsel op een microvezeldoek sprayen om het te bevochtigen, en dit vervolgens op de vlekken wrijven. Als je wilt, kun je ook nog een eetlepel castillezeep in deze doe-het-zelfreiniger oplossen, maar zorg ervoor dat je het oppervlak nooit laat doorweken. Ben ook voorzichtig met traagschuimmatrassen, gebruik nooit agressieve stoffen zoals bleekmiddel of ammoniak.

Als alternatief kun je ook 50 ml azijn gebruiken, verdund in 150 ml water, en als je wilt nog een paar druppels etherische olie toevoegen.

Laat de matras buiten luchten, als het een klassiek model is kun je hem ook in de zon laten hangen, zodat hij beter droogt.

 Goed gedaan en alvast succes!

Advertisement