Mandevilla: ontdek hoe je deze prachtige plant kweekt om jouw tuin of terras te decoreren

door Romy Mortier

17 Augustus 2021

Mandevilla: ontdek hoe je deze prachtige plant kweekt om jouw tuin of terras te decoreren
Advertisement

Groot, felgroen, met glanzende bladeren, een snelle groei en de verzorging die deze plant nodig heeft is voor iedereen weggelegd: de mandevilla (ook wel Dipladenia genoemd) is een populaire klimplant die elke ruimte op een elegante wijze kan decoreren.

 

Geschikt voor in tuinen of op balkons, als deze plantsoort binnen een korte tijd zijn ideale klimaat vindt, kan het pylonen en muren met dichte vegetatie en bloemen bedekken die ons doen denken aan exotische oorden. In feite is deze plant dan ook afkomstig uit Bolivia en Ecuador, een plant die van warme klimaten houdt, en dus  vaak in potten gekweekt wordt om hem te beschermen tijdens de winter. Lees verder om meer te weten te komen over de Mandevilla.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Blootstelling aan zon en klimaat: de Mandevilla heeft belichte gebieden nodig waarbij hij ongeveer 6 uur per dag zonnestralen ontvangt. Op plaatsen met zeer warme klimaten wordt hij het liefst een beetje beschermd tegen de sterkste stralen tijdens de heetste uren van de dag. Deze plant geeft dan ook de voorkeur aan gematigde klimaten en kan geen strenge winters verdragen. Dus mocht je de Mandevilla in koude gebieden willen kweken, kun je ze in potten laten groeien, met staken waardoor de plant gemakkelijk te verplaatsen zal zijn naar beschuttere plaatsen vanaf de late herfst tot aan het vroege voorjaar (hij kan buiten blijven staan als de minimale temperatuur niet onder de 10 ° komt ).

De Mandevilla bloeit in de zomer, mits de temperatuur nooit onder de 18 graden zal komen.

Bodem: grond moet rijk zijn, maar licht en ook met een goede afwatering. Zowel op de bodem van de pot als op het gat in de tuin is het aan te raden een laag geëxpandeerde klei aan te brengen. Als de grond te compact en te zwaar lijkt, meng deze dan met zand.

Advertisement
cristina.sanvito/Flickr

cristina.sanvito/Flickr

Bewateren: deze plant kan lange periodes van droogte verdragen, maar om haar weelderigheid te aanschouwen en de bloei te ondersteunen, heeft ze constant water nodig, zodat de grond nooit te lang uitdroogt.

Giftigheid: de latex die door de afgesneden stengels wordt uitgescheiden bij het snoeien kan de huid irriteren, dus op het moment dat je moet snoeien is het altijd nodig om handschoenen te gebruiken.

Snoeien: in het vroege voorjaar, na de vegetatieve rustfase, kunnen alle zieke en beschadigde takken worden verwijderd. Als er vertakking nodig is, kunnen gezonde takken ook met 1/2 of 2/3 worden verminderd.

Willen jullie deze prachtige klimplant thuis kweken?

Advertisement