Ontdek enkele prachtige winterharde klimplanten voor in de lommerrijke delen van de tuin

door Skip

26 Augustus 2021

Ontdek enkele prachtige winterharde klimplanten voor in de lommerrijke delen van de tuin
Advertisement

Klimplanten kunnen een natuurlijke en fleurrijke bedekking bieden aan muren en allerlei soorten ondersteunende constructies zoals draadschermen, loofgangen, prieeltjes en diverse pergola's. Enkele varianten tooien zich zelfs met geurende en kleurrijke bloemen en wordt elk plekje in de tuin er mooier door.

Deze planten, die kunnen bloeien in iets diepere schaduw of halfschaduw leveren ook een waardevolle bijdrage aan de hoekjes waar weinig groeit en die op te fleuren, waardoor het er gezelliger is en niet zo dood. Ontdek dus enkele soorten die in de minder belichte hoeken van de tuin kunnen worden gebruikt.         

Advertisement

Hedera

Hedera

piqsels.com

De hedera is een van de meest bestendige planten die je in de tuin kunt houden en kan hij bijna overal zo'n beetje wel groeien en heeft hij nauwelijks zorg nodig, eigenlijk moet alleen maar worden voorkomen dat hij gaat groeien op plekken waar dat niet gewenst is. Er zijn qua kleur- en bladvorm vele cultivars, en zijn de zonderlinge vormen wat kwetsbaarder, maar doen ze het evengoed heel goed in de schaduw.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ook hortensia's kunnen klimmen: er zijn twee variëteiten die deze groeiwijze hebben en die 's zomers bloeien en dat zijn de Hydrangea Petiolaris en de Hydrangea Seemanni. De eerste bloeit rijkelijk en schikt zich naar verschillende klimaten en kan goed in de zon of in halfschaduw vertoeven. De Seemanni heeft liever een meer belichte plaatsing, hoewel hij liever ook niet voortdurend in de volle brandende zon wil staan. Het zijn sowieso planten die voldoende water willen. Maar in de verzengende hitte van de zon zouden ze het niet lang uithouden, tenzij ze elke dag water krijgen.

Holboellia

Holboellia

Commons Wikimedia

De Holboellia komt oorspronkelijk uit de Himalaya en wordt door de Engelsen ook wel sausage vine genoemd of "worstjesrank" vanweg de langwerpige vorm en de paarsige kleur van de vruchten. Ze zijn eetbaar in klimaten waar de zomers lang en warm zijn en worden dan bloemen. Het is de moeite waard om hem te ontdekken! 

Kamperfoelie

Kamperfoelie

maxpixel.net

Nog een winterharde plant die alleen in het eerste of hooguit het tweede levensjaar zorg (meestal water) nodig heeft. De kamperfoelie is geschikt voor plekken in de tuin met halfschaduw. Dit is een sierplant die zelfs winters in strenge klimaten kan overleven en kunnen de kleurvariaties zeer mooi zijn en uiteenlopen. Bovendien zijn ze bijna allemaal geurend en is dat vaak onweerstaanbaar.  

Schijnaugurk

Schijnaugurk

Pixabay

Voor een opvallende bloeiperiode in de lente moet de schijnaugurk in de volle zon staan. Maar hij groeit ook prima in de scahduw en halfschaduw, al produceert hij dan wel minder bloeiwijzen. Het is een soort die oorspronkelijk uit het Verre Oosten komt en kan ook zeer strenge winters overleven. Hij moet de eerste maanden na het moment dat hij binnenshuis is gezet regelmatig water krijgen, dit met steeds meer tussenpozen wanneer hij gaandeweg bloeit gezien het feit dat hij in zijn volgroeide vorm ook korte periodes van droogte kan doorstaan.

Advertisement

Pijpbloem

Pijpbloem

Commons Wikimedia

Op de foto is een Aristolochia elegans zichtbaar, oorspronkelijk uit Brazilië maar er zijn echter ook andere soorten. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze doorgaans graag in de schaduw en halfschaduw staan en dat ze insecten aantrekken en vangen die pas nadat ze zijn gevuld met stuifmeel, die vervolgens weer "vrijlaten." Deze planten moeten in de lente en zomer veel water krijgen.

Welke plant bevalt jou het meest? 

Advertisement