Spathiphyllum: ontdek hoe je deze prachtige kamerplant kweekt die in staat is de lucht in huis te zuiveren

door Romy Mortier

16 Augustus 2021

Spathiphyllum: ontdek hoe je deze prachtige kamerplant kweekt die in staat is de lucht in huis te zuiveren
Advertisement

Spathiphyllum (Spathiphyllum, ook wel spatafillo genoemd), is een van de meest voorkomende en gewaardeerde kamerplanten: als de nodige temperatuur en blootstellingsomstandigheden op zeker zijn gesteld, is de plant vrij eenvoudig te kweken; hij heeft een zeer elegante uitstraling welke echt bij ieder interieur past en is daarbij ook in staat de lucht te zuiveren van schadelijke gifstoffen.

 

De beruchte NASA-studie (Clean Air Study) verwees zelfs in de resultatenlijsten na de uitgevoerde tests de effectieve verwijdering van formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de binnenlucht. Daarom is het een uitstekende plant om binnen in huis te behouden, maar let wel op als je nieuwsgierige huisdieren of kinderen hebt die zich uitbundig kunnen gedragen: het is een giftige plant (in al zijn onderdelen), dus niet met de bladeren spelen want dit kan wonden veroorzaken, op die manier kom je in contact met de lymfe, wat voor huidirritatie kan zorgen.

Advertisement
Mauricio Mercadante/Flickr

Mauricio Mercadante/Flickr

Uiterlijk: hij staat bekend om zijn lange glanzende bladeren met nerven en de witte bloeiwijzen, met schutbladen welke de eigenlijke bloem omringen (spadix). De kleur van het schutblad is zuiver wit, dat naarmate de bloem verder groeit vervaagt en lichtgroen wordt, waardoor de gehele bloeiwijze op elk moment van het jaar erg mooi is.

De afmetingen kunnen variëren van maximaal 20cm tot zelfs 60cm afhankelijk van het soort. De grootste en meest gewaardeerde soort (ook vanwege de genereuze bloei) is de "Mauna Loa", en deze soort is dus door de NASA bestudeerd.

Blootstelling aan zon en klimaat: deze planten houden van warme omgevingen welke stabiel warm blijven en kunnen niet overleven in een klimaat waar de temperatuur onder de 15 ° daalt. Ze geven de voorkeur aan fel zonlicht, maar passen zich ook aan aan minder belichte gebieden (waar ze dan meer bladeren en minder bloemen zullen produceren). De ideale temperatuur is er een tussen de 20 en 25°, en dat het 's nachts rond de 18° is.

 

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Bodem: de plant heeft een rijke, goed doorlaatbare maar ook zachte grond nodig die makkelijk vocht kan vasthouden, en daarbij licht zuur van aard is. Je kunt dan goede universele grond mengen met turf en een beetje zand.
  • Irrigatie: in de zomer en in warme periodes overvloedig en vaak (zelfs een paar keer per week) water geven, omdat de aarde altijd licht vochtig (niet nat) moet blijven. In de winter daarentegen kan de watergift ook sterk worden verminderd: zodra je echter merkt dat de bladeren hun kracht beginnen te verliezen, controleer dan de grond. Dan kan hij droger zijn geworden en begrijp je zelf op een bepaald moment wanneer het tijd is om weer water te geven.
  • Verpotten: aangezien het in regenachtige streken of met koude winters onmogelijk is om deze planten in de grond te laten groeien, raden we altijd aan om ze in potten te kweken, om deze zonodig te verplaatsen aan de hand van de seizoenen. Deze plantensoort heeft potten nodig die een beetje strak passen, en het verpotten gebeurt meestal om de twee of drie jaar in een iets grotere pot/vaas om de plant meer ruimte te geven.

 

 Hebben jullie deze plant al eens thuis gekweekt of zou je dat wel eens willen proberen?

 

Advertisement