Enkele eenvoudige stappen om motten uit de buurt van kleding te houden

door Romy Mortier

17 Augustus 2021

Enkele eenvoudige stappen om motten uit de buurt van kleding te houden
Advertisement

In elke kledingkast kan het gebeuren dat er motten worden aangetroffen: we merken hun aanwezigheid op door de kleine gaatjes die op onze kleding verschijnen, vooral op kleding die zelden wordt gedragen. Motten voeden zich namelijk graag met de textielvezels die in onze kleding zitten en zijn vooral dol op wol, vandaar dat het noodzakelijk is om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat we eindigen met kapotte kleding omdat de motten om ons heen er een lekker hapje op na hielden.

Hierbij wat tips die kunnen helpen voorkomen dat we te maken krijgen met een mottenplaag in kasten of laden, zodat we gewoon kunnen blijven pronken met onze favoriete kleding.

Advertisement
Patrick Clement/Flickr

Patrick Clement/Flickr

  • Hang nooit vuile kleren over meubels en leg ze vervolgens zeker niet terug in de kasten: kleren die niet schoon zijn maar sporen van vuil bevatten, trekken deze dieren aan in lades en kasten.
  • Wanneer een jurk is "aangevallen" door motten, kun je deze beter niet terug in de kast leggen. In de meeste gevallen is het raadzaam om ze weg te gooien omdat de eitjes van deze insecten zich tussen de vezels van de stof kunnen verstoppen. Maar met het strijkijzer eroverheen zou kunnen helpen: de hitte verdrijft de larven. Evenzo is wassen van kleding op hoge temperaturen (in geval ze het aankunnen) een andere mogelijk functionele remedie. Een temperatuur van 60 ° wordt aanbevolen. Je kunt ook proberen een mengsel van water en azijn te gebruiken, of direct waterstofperoxide gebruiken. Als je er vrij zeker van bent dat er geen andere (ei) gevaren zijn, kun je online wat tutorials opzoeken om de gaten te herstellen en wellicht met wat decoratieve oplossingen de jurk of trui weer draagbaar maken.
  • Voor kwetsbare stoffen die je voorzichtig behoort te behandelen, zijn er mensen die de tegenovergestelde methode aanbevelen: stop de kleding in luchtdichte zakken en bewaar ze vervolgens 3 dagen in de vriezer om insecten en hun larven te elimineren.
  • Je kunt ook kleine stukjes Marseillezeep in kasten bewaren: deze zeep (die puur plantaardig is) heeft een geur die de motten meestal weghoudt, en parfumeert daarbij ook de kasten.
  • Op dezelfde manier kun je zakjes gedroogde lavendel of munt gebruiken, of zelfs kleine doekjes welke vantevoren gedrenkt zijn in een paar druppels etherische olie (bij voorkeur tea tree, tijm of eucalyptus olie).
  • Denk er ook aan om regelmatig de kasten en lades te openen en te luchten: licht en beweging zijn niet aantrekkelijk voor deze diertjes, en dit geval zouden ze ons in staat stellen hun aanwezigheid gemakkelijker op te merken.

Deze natuurlijke remedies zijn het proberen waard om te voorkomen dat jouw favoriete kleding wordt verpest door motten, toch?

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Advertisement