Neem een handige vlekkenverwijderaar mee voor onderweg die je eenvoudig thuis kunt bereiden

door Natasja

22 September 2021

Neem een handige vlekkenverwijderaar mee voor onderweg die je eenvoudig thuis kunt bereiden
Advertisement

Tijdens een reis is of misschien tijdens een etentje met vrienden: het kan gebeuren dat er vlekken op een kledingstuk komen of dat sommige kleren die je opnieuw wilt dragen een snelle wasbeurt nodig hebben, maar dat je geen tijd of gelegenheid hebt om een voldoende grote lading wasgoed voor de wasmachine klaar te maken. In dergelijke gevallen is het erg handig om een vast wasmiddel te gebruiken, dat bij gelegenheid ook kan worden gebruikt als vlekkenverwijderaar.

Je kunt snel een stick maken door een oude stick vaste deodorant te recyclen, of misschien, één die je zelfs in je handtas kunt bewaren, met een cacaoboterstift!

via hellonest.com

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • 1 stuk Marseillezeep (of Castillezeep of zachte kaliumzeep)
  • 50 gram natriumcarbonaat (wassoda)
  • 50 gram borax
  • 2 eetlepels biologisch vloeibaar afwasmiddel
  • 60 ml water
  • Een leeg deodorantstick, goed ontdaan van alle resten

Hoe gaat je te werk:

  1. Snij de zeep in kleine stukjes en smelt ze in een klein pannetje op laag vuur. Wanneer je een gladde, homogene massa hebt, haal de pan van het vuur en laat het afkoelen;
  2. Voeg de andere ingrediënten toe en meng, bij voorkeur met een garde;
  3. Giet het mengsel in de lege deodorantverpakking en laat het afkoelen zodat het stolt.

Gebruik: je kunt de zeep rechtstreeks op de vlekken wrijven en ten minste tien minuten laten inwerken voordat je de kleding met de hand wast. Het is ook handig als voorwasbehandeling voordat je de gewone was doet.

Alternatieven:

Je kunt deze superhandige deodorantstick of cacaoboterstift ook gewoon gebruiken door het te vullen met alleen Marseillezeep, nadat je het op laag vuur hebt gesmolten zodat je het makkelijker in de stick kunt gieten. Je kunt het ook droog gebruiken, d.w.z. het op de vlek wrijven, laten drogen en dan afborstelen. 

Je kunt ook alleen zachte kaliumzeep gebruiken, maar het is beter om deze te laten smelten in een kom ondergedompeld in een kleine pan met water.

Deze stick kan van pas komen tijdens reizen en uitstapjes, en misschien ook wanneer je met kinderen of huisdieren op stap bent!

Advertisement