Een siernetel zorgt met zijn bontgekleurde bladeren voor kleur in huis

door Skip

25 Augustus 2021

Een siernetel zorgt met zijn bontgekleurde bladeren voor kleur in huis
Advertisement

Wanneer we aan het kijken zijn naar sierplanten voor in huis of tuin dan raken we in de meeste gevallen betoverd door hoe prachtig zij bloeien en ziet dat er soms uitzonderlijk mooi uit. Er zijn echter ook veel planten die ondanks hun onopvallende bloeiwijze bladeren hebben die zo adembenemend en kleurrijk zijn dat het gebrek aan bladeren er niet meer toe doet.

Een van de planten waarvoor dat geldt is de siernetel (Coleus), een tropische plant die vaak wordt gekweekt als kamerplant. De bladeren van deze plant komen in vele combinaties van schitterende en opvallende kleuren. Deze planten zijn een warm en redelijk vochtig klimaat gewend en zijn meer geschikt om ruimtes binnenshuis te verfraaien als kleine eenjarige planten die perfect in potten passen. In hun oorspronkelijke habitat zijn het echter overblijvende planten die groter dan een meter hoog kunnen worden. Lees verder om te weten wat ervoor nodig is om hem tot bloei te laten komen. 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Belichting en klimaat: deze tropische planten krijgen graag licht, maar is het gedurende de warmste uren overdag verstandig om ze uit direct zonlicht te houden. Zet ze dus neer in goed belichte ruimtes, misschien in de buurt van ramen of juist op de vensterbank als ze een beetje beschutting kunnen krijgen in de middag. De perfecte groeitemperatuur bevindt zich tussen de 20 en 25 graden, maar kunnen ze het ook wel hebben als de temperaturen iets hoger zijn. Onder de 12 graden gaan deze planten lijden en is er de kans dat ze dat niet overleven en moeten ze dus in koudere periodes naar binnen. Zorg er ook voor dat ze niet in koude tochtstromen staan.
  • Bodem: de bodem moet rijk zijn aan voedingsstoffen maar ook voldoende droog zijn en doorlatend. Zo wordt voorkomen dat wortels onder water komen te staan. Je kan hem in de grond kweken, maar voeg dan wel veenmos of zand toe, want dit bevordert de doorlaatbaarheid. Doorgaans worden deze planten echter gekweekt als eenjarige planten en geniet het de voorkeur potten van terracotta te gebruiken omdat die ervoor zorgen dat de bodem beter kan ademen.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Bewatering: deze planten moeten in de lente maar vooral in de zomer met goede regelmaat worden bewaterd, dit om te voorkomen dat de aarde rondom de wortels volledig uitdroogt. Ideaal is om de grond licht vochtig te houden en niet kleddernat. Ze kunnen het dus wel hebben dat alleen de lagen in de eerste centimeters droog zijn, maar er moet onderaan altijd wel een beetje vocht zijn.
  • Bemesting:voor een goed bloeiende plant bemest je vanaf de lente met vloeibare meststof en ook nog in de zomer; elke twee weken, maar niet vaker. De meststof moet rijk zijn aan stikstof, fosfor en kalium in het bijzonder. Dit moet echter worden verdund in water en toegediend in een lagere concentratie dan staat aangegeven op de verpakking.
Advertisement