Klimplanten in huis: ontdek de mooiste en decoreer elke kamer met een vleugje groen

door Romy Mortier

13 Augustus 2021

Klimplanten in huis: ontdek de mooiste en decoreer elke kamer met een vleugje groen
Advertisement

Een echt compleet en uitgebalanceerd interieurontwerp kan nooit echt zonder planten, tenzij het een ruimte is die echt geen minimale overlevingscondities biedt voor deze organismen. Door planten toe te voegen wordt de omgeving namelijk niet alleen esthetisch aangenamer, maar ook gezonder. Planten beïnvloeden de luchtkwaliteit door gifstoffen te verwijderen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

 

Klimplanten zijn dan ook bijzonder decoratief en geschikt voor diegenen die niet al te veel ruimte hebben om in te richten met potten op de grond: ontdek dan nu de eenvoudigste klimplanten  om te laten groeien in huis, om te genieten van hun prachtige gebladerte dat uit hangende potten en planken rond het huis valt. 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De pothos plant behoort tot de planten die het beste in staat zijn de lucht te zuiveren van gifstoffen en stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De plant is gemakkelijk te kweken en kan zelfs in schemerige omgevingen overleven, hoewel hij in dat geval minder dichte vegetatie zal hebben. De Pothos plant heeft ook het voordeel dat hij zelfs in slecht verlichte delen van het huis weerstand kan bieden. Met zijn kruipende houding is hij ideaal om van planken en boekenkasten te laten vallen. Hij heeft weinig water nodig, dus misschien vergeet je hem zelfs af en toe wel een paar weken water te geven. Als je hem echter in de zomer mee naar buiten kunt nemen, zal hij je erg dankbaar zijn. 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Zeer vergelijkbaar met de pothos plant, is de p. cordatum, deze plant is een van de meest geschikte philodendrons om thuis te kweken, omdat hij geen omvangrijke afmetingen bereikt zoals de andere klimplanten. Hij heeft hartvormige, groene, glanzende bladeren en geeft de voorkeur aan zeer heldere locaties met indirect licht, maar kan ook overleven op andere plekken die ietwat donkerder zijn, hoewel de plant in dat geval veel langzamer zal groeien. Voor een voller en evenwichtiger blad en een juiste fotosynthese is het goed om de plant om de paar maanden even te draaien zodat al zijn gebladerte door het licht wordt bereikt.

 

De plant laat zien dat hij water nodig heeft wanneer de bladeren hun kracht beginnen te verliezen en zich gaan krullen: zodra dit gebeurt, moet je de grond en wortel controleren en natuurlijk water geven, hier te lang mee wachten kan schadelijk zijn voor de plant.

Plectranthus

Plectranthus

Pinterest

Dit is een andere makkelijke plant om te kweken, hij moet op redelijk warme plekken staan,de gemiddelde temperaturen behoren tussen de 18 en de 21 graden zijn, en moeten in de winter niet onder de 10 komen, perfecte binnenplant dus. Ook kan hij op mooie wijze van verschillende planken vallen, en met zijn bonte bladeren is hij erg mooi om te zien. Als je echter hangende manden gebruikt, is het beter om deze eerst te bekleden met veenmos, om zo de luchtvochtigheid van de plant beter te reguleren. In potten daarentegen is het beter om altijd de voorkeur te geven aan terracotta: ze houden van vocht, maar mogen niet constant doorweekt worden.

Tradescantia zebrina

Tradescantia zebrina

Pinterest

De verschillende type planten tradescantiae die bestaan zijn breed en omvatten zeer verschillende variëteiten. Een van de meest voorkomende plant is de zebrina, die een zeer kleurrijk en gestreept blad heeft (vandaar ook de naam) groen, paars en zilver, waarvan dus het onderste blad helemaal paars is. De plant groeit snel, vermeerdert zich door hem op een hele eenvoudige manier af te knippen, waarbij je kunt profiteren van wat er overblijft van het snoeien zodat je weer vele andere potten kan planten. De zebrina kan zelfs halfschaduwrijke omgevingen verdragen, maar komt het beste tot zijn recht op een lichte plek.

 

Welke plant vind jij het mooist?

Advertisement