Frambozen: nuttige tips en te vermijden fouten bij het kweken van deze heerlijke vruchten

door Natasja

10 Augustus 2021

Frambozen: nuttige tips en te vermijden fouten bij het kweken van deze heerlijke vruchten
Advertisement

Bosbessen zijn echte traktaties uit de natuur, en frambozen zijn er daar één van. Frambozen zijn mooi om te zien en zeer smakelijk, met uitstekende voedingswaarden.

Frambozenplanten zijn vrij gemakkelijk te kweken en kunnen in vergeten hoekjes van de tuin of aan de rand van een groentetuin worden geplaatst. Ze kunnen zelfs op halfbeschaduwde plaatsen vruchten produceren (misschien iets minder overvloedig). Als je ze in de tuin of in de moestuin hebt, zijn ze een garantie voor smakelijke ontbijtjes en tussendoortjes, en op den duur misschien ook voor een voldoende opbrengst voor heerlijke jam. Lees verder voor meer informatie over hun teelt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Bodem: deze planten worden beschouwd als onderbegroeiing, dus ze houden van zeer rijke, zure grond. In het bos wordt daarvoor gezorgd door de afgevallen bladeren die dan vergaan, zodat daarmee geschikte grond kan worden gemaakt die van jaar tot jaar kan worden aangevuld, maar ook kan worden bemest met compost of mest.
  • Klimaat en blootstelling: de plant groeit in het wild in gematigde of koele klimaten, en is vaak te vinden op hoogten tussen 700 en 1400 meter. Ze verdragen ook frequente maar niet constante regenval, terwijl ze lijden bij droge winden. De framboos verdraagt de wintertemperaturen dus zeer goed, zo goed zelfs dat hij, als hij niet voldoende tijd in de kou doorbrengt (met temperaturen onder 7°), meer moeite heeft om vrucht te dragen.    Wat de blootstelling betreft, wordt de voorkeur gegeven aan de zon, maar hij kan ook in de halfschaduw groeien en vruchten produceren.
Advertisement
Pxhere

Pxhere

  • Wanneer en hoe te planten: de verleiding kan groot zijn om het hele jaar door plantjes te kopen, maar om ze in de grond te stoppen moet je wachten tot ze in vegetatieve rust gaan, meestal rond het einde van de herfst. Daarna kun je ze tot het begin van de lente (maart) in de grond stoppen, zonder al te diepe gaten, want ze wortelen tamelijk ondiep. Als je meer dan één exemplaar plant (er zijn vele soorten, met verschillende kleuren en smaken), houd ze ten minste 70 cm2 van elkaar verwijderd, terwijl elke rij ten minste 2,5 meter uit elkaar moet staan.
  • Irrigatie: op plaatsen waar de zomers droog zijn, moet tijdens de warme periode water worden gegeven om smakelijker vruchten te krijgen, terwijl de planten, eenmaal begonnen, op andere momenten van het jaar tamelijk zelfvoorzienend zijn, op voorwaarde dat er voldoende regen valt.
  • Het is ook een goed idee om de grond tussen de planten te mulchen om meer vocht vast te houden in de lente/zomer en om te voorkomen dat onkruid opkomt dat voedingsstoffen van de frambozen afneemt. Er kan stro of een zwarte doek gebruikt worden.

Klaar om je eigen frambozen te kweken?

Advertisement