Metalen waterfles: ontdek hoe je deze goed schoonmaakt om bacteriën en vieze geuren te voorkomen

door Natasja

06 Augustus 2021

Metalen waterfles: ontdek hoe je deze goed schoonmaakt om bacteriën en vieze geuren te voorkomen
Advertisement

Metalen waterflessen zijn steeds populairder: het gebruik van deze flessen van roestvrij staal is praktisch, milieuvriendelijk en economisch. Je geeft veel minder geld uit door in een van deze producten te investeren in plaats van steeds meer plastic flessen te kopen, en je vermindert in grote mate de milieu-impact die deze verpakkingen op het ecosysteem hebben.

Metalen flessen gaan veel langer mee dan plastic flessen en zijn ook hygiënischer: je mag een plastic fles nooit opnieuw gebruiken om uit te drinken, maar metalen flessen kunnen - als ze goed worden schoongemaakt - ontelbare keren worden hergebruikt.

Maar als je er niet aan denkt ze elke keer na gebruik schoon te maken, kunnen er schadelijke bacteriën of zelfs schimmel op ontstaan, en soms geven ze vieze geur af. Lees verder om te weten te komen hoe je voor deze alledaagse accessoires kunt zorgen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je het volhoudt om de fles elke keer dat je de inhoud opgebruikt hebt, schoonmaakt, kun je ook gewoon heel heet water en een mild afwasmiddel of Marseillezeep gebruiken. Je moet de fles een beetje schudden, met de dop dicht, en dan een paar keer spoelen om alle zeepresten te verwijderen. Wanneer je de fles echter hebt gevuld met koffie, thee of andere dranken die een sterke geur achterlaten en misschien ook een residulaagje op de binnenwanden, kun je beter een van deze andere methoden gebruiken na het wassen met zeep.

  • Met witte azijn (beter indien gedistilleerd): vul de fles met azijn en water in gelijke delen, sluit de dop en schud krachtig om het in alle punten te krijgen, waarbij je de fles ook enkele keren ondersteboven houdt. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het dan uit. Azijn is uitstekend tegen kalkaanslag en heeft desinfecterende eigenschappen. Het is echter beter het niet te veel te gebruiken en het niet te lang op het metaal te laten zitten, omdat het zou kunnen leiden tot corrosie, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.
  • Met baking soda: giet een theelepel baking soda in de fles, vul de rest met heet water, schud het goed en laat het een paar minuten inwerken, spoel het daarna goed uit.
  • Met 3% waterstofperoxide: als je niet van vieze geurtjes afkomt, giet dan na het wassen met zeep 60 ml waterstofperoxide in de waterfles, sluit hem af en schud hem goed. Daarna legen en snel met water afspoelen.

Je waterflessen zijn op deze manier altijd klaar voor gebruik.

Advertisement