Duitse kakkerlak: ontdek hoe je deze kakkerlakken, die zich in voedsel verstoppen, uit huis houdt

door Natasja

25 Juli 2021

Duitse kakkerlak: ontdek hoe je deze kakkerlakken, die zich in voedsel verstoppen, uit huis houdt
Advertisement

De Duitse kakkerlak is een kleine kakkerlak die over de hele wereld voorkomt, en graag onze huizen binnensluipt. Ze houden van zeer vochtige hoekjes en warme temperaturen in onze huizen, en ze eten werkelijk alles.

Ze overleven door niet alleen ons voedsel op te eten (je vindt ze gemakkelijk in de keuken of in de kasten die je als voorraadkast gebruiken), maar ook karton, rondslingerende voedselkruimels of kruimels op borden. Ze komen binnen via kieren in de muren, rond ramen en vooral via leidingen of in dozen en zakken die we van buiten naar binnen brengen. Ze zijn niet agressief en lopen weg in aanwezigheid van mensen (hoewel ze vleugels hebben, vliegen ze niet maar zweven ze), maar hun uitwerpselen of beten kunnen ziekten overbrengen. Je kan daarom beter maatregelen nemen om ze weg te houden als je er een in huis opmerkt.

Advertisement
maxpixel.net,Commons Wikimedia

maxpixel.net,Commons Wikimedia

Deze dieren zijn bruinachtig, donkerder wanneer ze jong zijn en lichter wanneer ze ouder worden, met twee strepen op de achterkant van hun kop. Als je een echte plaag in huis hebt, moet je ultrasone afschrikmiddelen gebruiken, die hen niet doden maar wel doeltreffend weghouden. Als de situatie echter nog niet ernstig is, kun je enkele van deze natuurlijke middelen proberen die over het algemeen werken tegen verschillende soorten kakkerlakken.

  •     Laurierbladeren: als je die toevallig in de tuin hebt, is dit het goedkoopste middel. De sterk aromatische geur van deze bladeren is onsmakelijk voor kakkerlakken, dus plaats ze waar je ze ziet, of rond voedsel dat je wilt beschermen, of op de meest voorkomende plaatsen waar ze het huis binnenkomen.
  • Marseillezeep (of andere biologische zeep): los de zeep op in warm water in een vrij hoge concentratie (dus meer zeep dan water) en spuit het op dieren als je ze ziet. Dit middel is nuttig als je ze niet weg kunt houden en je ze kwijt moet, want zeep verstikt en doodt ze, dus het beste is om het als laatste redmiddel te proberen.
  • Baking soda en suiker: als het huis erg schoon is en de kakkerlakken niet in de verleiding komen door etensresten, kan dit soort doe-het-zelf-gif werken. Meng de twee ingrediënten met genoeg water om kleine balletjes te maken, die je op toegangspunten van de badkamer of keuken plaatst.
  • Knoflook, peper, ui: gebruik kleine schaaltjes waarin je deze ingrediënten kunt doen en zet ze op de plaats waar je wilt voorkomen dat insecten komen. Hun sterke geur is een natuurlijk afweermiddel, maar ze moeten regelmatig worden vervangen.
  • Boorzuur. LET OP Dit ingrediënt is misschien wel het meest effectieve, omdat het zeer giftig is voor kakkerlakken, maar het moet absoluut worden vermeden in huizen waar ook kinderen of huisdieren zijn. Boorzuur droogt het lichaam van de kakkerlak uit en veroorzaakt schade aan zijn spijsverteringsstelsel en exoskelet, wat uiteindelijk tot zijn dood leidt.
  • Vaselineval: gebruik potten, glazen of zelfs doormidden gesneden flessen, en doe wat lokaas op de bodem (ook appelschillen, suiker en meel, broodkruimels, enz.) en smeer vervolgens wat vaseline op de binnenranden: de kakkerlakken zullen erin geraken maar er niet meer uit kunnen.

Heb je al soortgelijke middelen tegen deze insecten geprobeerd?

Advertisement