Waterstofperoxide: ontdek de vele manieren waarbij het nuttig kan zijn voor het schoonmaken of de persoonlijke verzorging

door Natasja

19 Juli 2021

Waterstofperoxide: ontdek de vele manieren waarbij het nuttig kan zijn voor het schoonmaken of de persoonlijke verzorging
Advertisement

Waterstofperoxide is een medisch hulpmiddel dat nooit in huis mag ontbreken: algemeen bekend als ontsmettingsmiddel voor oppervlakkige wonden, is het ook zeer nuttig bij vele andere gelegenheden, van het schoonmaken van het huis tot enkele vormen van persoonlijke verzorging.

Het is altijd aan te bevelen het in lage concentraties te gebruiken (we bevelen 3% aan, wat overeenkomt met 10 volumes), wat meer dan genoeg is om veel kleine dagelijkse problemen op te lossen. Een ander voordeel is dat het zowel economisch als milieuvriendelijk is. Ontdek waarom het nooit mag ontbreken in uw huis.

Advertisement
Creativo

Creativo

  •  Tegen schimmel: de antibacteriële eigenschappen van waterstofperoxide helpen schimmel te verwijderen, ook al zullen de lelijke vochtige vlekken blijven zitten. Je moet het met een sprayflacon op de te behandelen plek spuiten, met een doek of borstel inwrijven zodat het met de hele schimmelvlek in contact komt, vervolgens met meer waterstofperoxide afspoelen, met een droge doek afvegen om het overtollige vocht weg te deppen en de ruimte laten luchten zodat het perfect kan drogen. Pas als de muur helemaal droog is, kan een verflaag worden aangebracht.
  • Om de voegen schoon te maken: maak een pasta van waterstofperoxide en baking soda in een kommetje en wrijf dit in de voegen met behulp van een oude tandenborstel. Vuil en eventuele schimmel zullen verdwijnen en je zult een schone en gedesinfecteerde vloer of muur hebben.
  • Voor het ontsmetten van voorwerpen: als je oppervlakken, keukengerei of andere voorwerpen moet ontsmetten (let er uiteraard op dat deze niet elektronisch zijn of gemaakt zijn van materialen die niet met water in contact kunnen komen), kun je waterstofperoxide gebruiken (dit is ook een goed alternatief als je geen ontsmettingsmiddelen kan meenemen).
  • In de vaatwasmachine: bereid een oplossing van twee gelijke delen water en waterstofperoxide voor een effectief middel voor het reinigen van de vaat, omdat het werkt tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers.
  • Wasgoed: waterstofperoxide is een van de beste middelen om moeilijke vlekken te verwijderen, zoals bloed, gras, zweet en urine. Het helpt ook om het wasgoed witter te maken, dus je kunt het in iets grotere hoeveelheden gebruiken bij het wassen van witte kleding, of je kunt het in kleine hoeveelheden toevoegen aan wasmiddelen wanneer je gekleurde kleding of linnengoed moet reinigen, dat ook gedesinfecteerd zal worden. Een andere truc is om handdoeken vooraf te behandelen door ze 15-20 minuten te weken in een kom lauw water met een half kopje azijn en een half kopje waterstofperoxide, waardoor onaangename geurtjes gemakkelijk verdwijnen.
  • Voor sanitair: zeepresten of andere vieze vlekken en gelige vlekken kunnen worden verwijderd met waterstofperoxide. In het algemeen dien je het te mengen met een beetje baking soda en, afhankelijk van het soort vlek, een pasta maken die met een spons of borstel kan worden ingewreven, of een vloeistof die er kan worden opgespoten. Je kunt ook witte azijn toevoegen voor een grotere reinigende werking.


Wat persoonlijke verzorging betreft, kan waterstofperoxide nuttig zijn als je je haar lichter wilt maken, je kan je haar er tijd tot tijd mee uitspoelen, maar let op dat je het niet overdrijft, want op den duur irriteert het de hoofdhuid en beschadigt het de haarschubben; anders kan het worden gebruikt als middel om luizen (en, in het geval van honden, vlooien) te verdelgen.

Als je het wilt gebruiken voor mondhygiëne, is het goed voor het desinfecteren van de tandenborstel en kan het af en toe worden gebruikt voor het spoelen. Dit mag echter slechts af en toe worden gedaan en er moet een lage concentratie worden gebruikt.

Ook als je schimmelinfecties op je nagels hebt, kun je elke avond een voetbad bereiden met een mengsel van heet water en waterstofperoxide in gelijke delen.

Er zijn veel redenen om altijd wat waterstofperoxide in huis te hebben, vind je ook niet?

 

Advertisement