Wat kan je doen om levensmiddelen in koelkasten en diepvriezers te bewaren in geval van een stroomstoring?

door Natasja

07 Augustus 2021

Wat kan je doen om levensmiddelen in koelkasten en diepvriezers te bewaren in geval van een stroomstoring?
Advertisement

Er zijn een aantal redenen die kunnen leiden tot een stroomstoring die je ertoe dwingt de inhoud van koelkasten of diepvriezers te redden. Kortsluiting, een defect aan een apparaat, blikseminslag of werkzaamheden in de buurt zijn allemaal waarschijnlijke gebeurtenissen.

De eerste zorg is te kijken wat je moet doen om ervoor te zorgen dat de levensmiddelen in de koelkast of de vriezer de stroomonderbreking zonder al te veel problemen kunnen overleven, zodat je niets weg hoeft te gooien. Hier zijn een paar tips om te onthouden wanneer dergelijke gebeurtenissen zich voordoen.

via Home énergie

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

  • Open de deuren van de apparaten niet: de eerste verleiding is zeker om ze te openen om de toestand van het voedsel binnenin te controleren. Dit betekent echter dat aanzienlijk warmere lucht wordt binnengelaten (vooral als het probleem zich in de zomer voordoet, of in zeer warme huizen), waardoor de tijd dat het voedsel in de koelkast/diepvriezer kan worden bewaard, aanzienlijk wordt verkort. Je moet dus zoveel mogelijk vermijden de deuren te openen. Als de koelkast gesloten blijft, kan hij voedsel tot 4 uur koel houden. De diepvriezer daarentegen houdt, als hij gesloten blijft, voedsel bevroren tot 24 uur als hij maar halfvol was, of zelfs 48 uur als hij vol was met voedsel.
  • Als de stroom binnen de eerste 4 uur terugkomt, kun je de temperatuur van het voedsel in de koelkast controleren: alles onder 4° zal geen problemen opleveren, maar in andere gevallen zul je waarschijnlijk haast moeten maken en alles moeten op eten of weggooien als het te veel bedorven is. Ook alle groenten en fruit die normaal buiten de koelkast kunnen worden bewaard, zouden zonder probleem kunnen worden geconsumeerd, ook al zijn ze iets "warmer" dan de rest. Hetzelfde kan gezegd worden van bepaalde kaassoorten of sauzen en jams. Je moet natuurlijk de deur zo weinig mogelijk open houden tijdens deze handeling.
  • Het afdekken van de koelkast en de vriezer met dekens, plaids of zelfs verfrommeld krantenpapier helpt om de temperatuur binnenin op peil te houden, zodat het voedsel langer vers of bevroren blijft.
  • Als je toevallig toch al warm eten hebt bereid en dat moet opbergen, laat het dan eerst volledig afkoelen alvorens het in de apparaten te doen terwijl die nog zonder stroom zitten.
  • In de winter kun je levensmiddelen uit de koelkast naar buiten verplaatsen, naar het balkon of de tuin, als de temperaturen erg laag zijn. Als je toevallig een aparte vriezer hebt en de storing zich alleen in de koelkast heeft voorgedaan, maak dan wat ijs klaar of koel een aantal koelelementen om in de koelkast te leggen zodat het langer koel blijft. Je kunt ook droog ijs kopen.
  • Wanneer een voedingsmiddel dat in de koelkast moet worden bewaard, eruit wordt gehaald, heb je gewoonlijk 2 uur de tijd om het te consumeren voordat er te veel bacteriën groeien.
  • Kook of bak, indien mogelijk, vlees en vis die in de diepvriezer zijn achtergebleven, wanneer de stroomuitval te lang duurt: ze kunnen opnieuw worden ingevroren wanneer ze worden gekookt.
  • Als je je zorgen maakt over stroomuitval tijdens de vakantie, kun je de toestand van de koelkast controleren met thermometers die de minimum- en maximumtemperaturen over een bepaalde periode registreren. Een meer primitieve methode is een kom bevroren water in de diepvriezer te plaatsen en een munt boven op het bevroren oppervlak te leggen: als het onder het oppervlak ligt wanneer je terugkeert, betekent dit dat de omgeving een tijdje ontdooid is geweest!
Advertisement