Creëer een koel, ontspannend hoekje in de tuin met pergola's en mooie klimplanten

door Natasja

13 Juli 2021

Creëer een koel, ontspannend hoekje in de tuin met pergola's en mooie klimplanten
Advertisement

Tuinen, maar ook brede balkons of terrassen, hebben altijd een schaduwrijke overkapping nodig om tijdens de zonnigste dagen onder te schuilen, en naast gordijnen of zelfs gemetselde constructies, zijn klimplanten een oplossing die er altijd prachtig en betoverend uitziet.

Zij bieden een schaduw die altijd koeler is dan welke kunstmatige bedekking ook, en wanneer de plant weelderig en dik is, compenseert dat het nadeel dat hij je niet ook tegen de regen kan beschermen. Wisteria, bougainville, maar ook hortensia's en rozen: laat je inspireren door de mooiste planten om op verschillende soorten tuinpergola's en -priëlen te laten groeien.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Kamperfoelie, geurig en zelfs bestand tegen lage temperaturen, is een van de klimplanten die minder onderhoud vergen en veel voldoening geven. Ze houden van de zon en er zijn vele soorten met werkelijk spectaculaire bloemen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Nog een plant die praktisch overal groeit: de bignonia. Hij is zo sterk dat hij zichzelf vermeerdert en snel groeit in veel verschillende grondsoorten, hij kan zelfs standhouden in enigszins schaduwrijke en koudere gebieden, waar hij echter minder bloemen zal produceren. Hij ontwikkelt vrij massieve houtachtige stengels en is dus perfect bij stevige constructies waarop hij een dik groendak zal vormen.

Pinterest

Pinterest

Een andere tuinfavoriet aller tijden: de jasmijn. Het is een zon- en warmteminnende klimplant, terwijl het in gebieden met koudere winters beter is te kiezen voor zijn nauwe verwant (die er vaak mee wordt verward), de valse jasmijn (Rincospermum), die iets intenser geurt.

Pinterest

Pinterest

Kan de blauweregen ontbreken in een dergelijke lijst? Het altijd klassieke antwoord als er klimplanten moeten worden gekozen om pergola's en priëlen te bedekken, deze langlevende en resistente plant kan zich aanpassen aan veel verschillende klimaten, en in de loop der tijd zijn er verschillende cultivars ontwikkeld met lange bloeiwijzen en verschillende kleuren, die in het voorjaar een echte bloemenregen vormen.

Pinterest

Pinterest

Echt een schilderachtig gezicht, met de gedraaide stammen en het bloeiende gebladerte, op dit prieel bij het meer.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een plant die veel bezoekers zal verrassen is de hortensia: ook in deze familie van sierheesters zijn er enkele soorten klimplanten. Ze geven de voorkeur aan halfschaduw, maar hebben toch elke dag een beetje zon nodig om hun prachtige bloemen te produceren.

Pinterest

Pinterest

Voor een huis aan zee is er nauwelijks een geschiktere keuze dan bougainvillea, die in de zomer een ware explosie van levendige kleuren vormt, en van de zon en het warme klimaat geniet. Kijk eens naar deze mooie bougainvillea, die erin geslaagd is een schaduwrijk dak te creëren boven deze prachtige buiten zithoek.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

In een woning op het platteland zijn wijnstokken ook perfect, en ze passen perfect bij houten of smeedijzeren, ook de oudere, pergola's. Kies een paar soorten tafeldruiven planten, en je hebt ook fruit om in de nazomer van te genieten.

Pinterest

Pinterest

Een heel mooi rond houten prieel met kiwiplanten. Je moet altijd mannelijke exemplaren combineren met de vrouwelijke om van de vruchten te kunnen genieten.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Deze soorten pergola's worden een perfecte "schijfje" schaduw voor tuinhoeken, nog meer dan rechthoekige of ronde constructies.

Pinterest

Pinterest

Als je van rozen houdt, zijn er zoveel soorten om uit te kiezen, vaak ook herbloeiend. Hier zijn er enkele in al hun pracht op de palen van een pergola die een laan overdekt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Niet alleen rechthoekige lateien: ook ijzeren cirkels zoals deze, bedekt met klimplanten, worden een werkelijk betoverende pergola die lanen en wandelpaden overdekt.

Pinterest

Pinterest

Een fantastische combinatie van een haag en blauweregen.

Zou jij klimplanten willen gebruiken om pergola's en priëlen in de tuin te bedekken?

Advertisement