Ruikt je wasgoed naar zweet na het wassen? Verwijder onaangename geuren met deze handige trucs

door Natasja

10 Juli 2021

Ruikt je wasgoed naar zweet na het wassen? Verwijder onaangename geuren met deze handige trucs
Advertisement

Als het warm is of je thuis van de sportschool of inspannend werk komt, zijn je kleren waarschijnlijk doorweekt van het zweet en verspreiden ze een zure en vieze geur die je ertoe aanzet snel de was te doen.

De kleding in de wasmachine wassen is echter niet altijd voldoende om die onaangename geurtjes te neutraliseren: soms zijn de stoffen weliswaar schoon, maar vertonen ze toch nog een licht, maar onmiskenbaar spoor, en ben je genoodzaakt ze opnieuw te wassen, wat tijdverlies oplevert en een hoger verbruik van water, wasmiddel en elektriciteit. Het is echter mogelijk enkele nuttige methoden toe te passen om deze onaangename geuren doeltreffend te neutraliseren, met gebruikmaking van eenvoudige en goedkope ingredi├źnten.

Advertisement
Dejan Krsmanovic/Flickr

Dejan Krsmanovic/Flickr

Wat moet je doen?

Haal eerst de kleren uit de sporttas of wasmand als die te vol is, om de groei van bacteriën tegen te gaan. Schud ze uit en laat ze even luchten, als je de was niet meteen kunt doen.

Het heeft geen zin de hoeveelheid wasmiddelen en wasverzachters te verhogen, want die hopen zich op tussen de stofvezels en veroorzaken nog meer onaangename geurtjes.

Wat wel helpt, is de kleding vooraf te behandelen door het een half uur te laten weken in een oplossing van één deel witte azijn en vier delen water. Als alternatief kun je de wastafel vullen met water en er een half kopje baking soda in gieten. Er zijn ook specifieke wasmiddelen voor het wassen van sportkleding of van kleding waarin je meer zweet.

Indien de kleding niet al te erg stinkt, kan het voldoende zijn om bij het wassen azijn in het wasmiddelbakje te doen, en een beetje baking soda rechtstreeks in de trommel voordat de wascyclus wordt gestart.

In ieder geval wordt het gebruik van azijn op stoffen alleen aanbevolen voor de meest resistente stoffen, terwijl in het geval van delicate stoffen het risico bestaat dat het te agressief is. Controleer dus altijd de wasvoorschriften op de etiketten van de verschillende kledingstukken om er zeker van te zijn dat je ze kunt behandelen met alternatieve middelen in plaats van normale wasmiddelen.

Een andere belangrijke truc is om de kleren aan de lucht te laten drogen, waardoor vaak alle onaangename geurtjes na het wassen verdwijnen.

Advertisement