Vuil op het gasfornuis? Hier is een eenvoudige en goedkope manier om het schoon te maken

door Natasja

07 Juli 2021

Vuil op het gasfornuis? Hier is een eenvoudige en goedkope manier om het schoon te maken
Advertisement

Bijna elke keer dat je op het gasfornuis kookt, is de kans groot dat er vlekken op terechtkomen, vooral in de buurt van de branders. Meer nog dan de kookplaat zijn het de branders waarop vuilvlekken moeilijk te verwijderen zijn: opspattende sauzen of etensresten die eraan kleven, verbranden door de hitte van deze oppervlakken en worden donkere vlekken die je er niet meer afkrijgt bij de normale reiniging van het gasfornuis. En vaak zorgt dit alles ervoor dat ze niet goed meer werken.

Af en toe moet je dus specifieke aandacht besteden aan de branders, om de vuilkorsten te verwijderen en ze weer zo goed als nieuw te maken, en je kunt dit doen met behulp van een zeer eenvoudige huishoudmethode.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig:

  •     130 gram Marseillezeep, of gele kaliumzeep, of castille zeep (of een andere zeep op basis van olijfolie of kokosolie, zoals zote zeep)
  • Warm water
  • 1 kopje witte wijnazijn (of appelazijn, of alcohol)
  • 1 teil (of grote pan)
  • 1 tandenborstel met zachte borstelharen


Hoe gaat je te werk:

    1. Verklein de gekozen zeep tot schilfers.
    2. Kook water en giet de zeepschilfers erin, al roerend om ze volledig op te lossen.
    3. Giet alles in de teil en voeg het kopje witte azijn toe.
    4. Dompel de verschillende onderdelen van de te reinigen branders erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn door de vloeistof. Indien nodig, vermeerder het water en voeg zeep en azijn proportioneel toe.
    5. Laat het minstens 20 minuten weken.
    6. Schrob met de tandenborstel over de hardnekkige vlekken en het laat nog 3-5 minuten weken.
    7. Spoel de branders af en droog ze onmiddellijk.

Dit is een proces dat je ook een keer per week kunt herhalen voor geweldige resultaten. Je zou ook wat baking soda opgelost in de zeep en het water kunnen toevoegen, en de azijn pas na het weken van de branders er bij gieten. Indien nodig kun je het hele proces ook in een oude pan doen, zodat je kokend water kunt gebruiken; in dat geval moet je je handen beschermen met rubberen handschoenen en de ruimte goed ventileren.

Veel succes!

Advertisement