Verstopte afvoeren: probeer ze te ontstoppen met biergist en andere doe-het-zelf middelen

door Natasja

18 Juli 2021

Verstopte afvoeren: probeer ze te ontstoppen met biergist en andere doe-het-zelf middelen
Advertisement

Zowel in de badkamer als in de keuken kan het gebeuren dat het water langzaam uit de gootsteen, de wastafel, de douche, het bad of het bidet stroomt, en de reden daarvan is te wijten aan een verstopping in de afvoer, vaak juist aan het begin van de leidingen.

Als het een klein probleem lijkt, kan kokend water volstaan, eventueel verrijkt met een ander ingrediënt dat je vaak al in huis hebt, maar er is ook een ander middel dat je kunt proberen, op basis van biergist. Dus, voordat je de leidingen onder de gootstenen of achter het sanitair gaat demonteren, kun je overwegen een paar doe-het-zelf trucs toe te passen, zoals de hieronder genoemde.

Advertisement
Andy Pixel/Flickr, Pixabay

Andy Pixel/Flickr, Pixabay

Als de verstopping niet erg groot lijkt, kun je instant biergist proberen: giet een pakje (of een paar lepels) rechtstreeks in de afvoer, giet er vervolgens een theelepel suiker bij (basterdsuiker, dat maakt niet uit) en ten slotte een kopje water (warm of heet is beter). Wacht een kwartiertje, een beetje zoals wanneer je de gist moet activeren voor een of andere bereiding, zodat hij de suiker begint op te nemen en de klomp vuil oplost die de afvoer verstopt. Laat vervolgens veel heet water doorlopen (of giet voorzichtig een pan met bijna kokend water er over, uiteraard met handschoenen) om alles weg te spoelen.
Wanneer de verstopping bestaat uit een klomp vet, zeep, zetmeel en andere materialen (ook haar in badkamers) die de doorgang van het water verhinderen, kun je proberen met een ontstoppingsveer, met een tang aan het uiteinde, de klomp eruit te trekken of een gat te maken zodat het water en eventuele ontstoppingsproducten erdoor kunnen.

Als je geen ontstoppingsveer hebt, kun je proberen de mechanische werking van de gootsteen/wastafelontstopper te gebruiken, die misschien in staat is de massa te breken zodat de andere oplossingen kunnen werken: vul de wastafel (of de douchebak of de bodem van het bad) met een paar vingers water en duw de ontstopper dan stevig op de afvoer. Wanneer je merkt dat het water iets beter wegloopt dan voorheen, laat het in de afvoer verdwijnen, giet vervolgens baking soda (een half kopje is prima) en onmiddellijk daarna een oplossing van heet water en azijn in gelijke delen (minstens een halve liter). Wacht een tiental minuten en giet er vervolgens 3 liter kokend water in: de meeste verstoppingen van vettig vuil verdwijnen op deze manier, zonder dat de leidingen moeten worden gedemonteerd. Als dat niet het geval is, moet je een loodgieter inschakelen.

Advertisement