Decoreer tuinen en balkons met prachtige klimplanten die bloeien in de zomer

door Natasja

22 Juli 2021

Decoreer tuinen en balkons met prachtige klimplanten die bloeien in de zomer
Advertisement

Klimplanten zijn een prachtige oplossing voor het decoreren van muren en verschillende soorten constructies in de tuin: van bloemperken achter muren, latwerk in plantenbakken, allerlei soorten omheiningen tot pergola's en priëlen. Met mooie klimplanten kun je echte groene luifels creëren die beschutten tegen de zon en op een natuurlijke manier koele zones creëren, en als ze ook nog geurende bloemen hebben, is het plezier dubbel.

Er zijn verschillende soorten die in de zomer bloeien, met verschillende kenmerken en vereisten. Hier zijn enkele van de meest onweerstaanbare.

Advertisement

Bignonia

Bignonia

Creativo

Deze krachtige en weelderige klimplanten zijn zeer koudebestendig en kunnen snel groeien in elke grondsoort. Van de vroege zomer tot de herfst produceren ze grote, oranje, trompetvormige bloemen in grote trossen. 

Ze zijn bestand tegen temperaturen die enkele graden onder nul dalen, en groeien zelfs in kieren in de vloer. Het is niet ongebruikelijk om rond de volwassen plant vele kleine zaailingen te vinden, want ze vermenigvuldigen zich zeer snel. Ze hebben de eerste jaren weinig verzorging nodig en gaan dan in principe zelf verder. Omdat ze werkelijk overal kunnen klimmen, en ook nog eens erg groot kunnen worden, zijn ze perfect voor het bekleden van pergola's en priëlen, dus hoewel ze ook in potten kunnen groeien, is het het beste om ze voldoende ruimte te geven om vrij te groeien.

Advertisement

Bougainvillea

Bougainvillea

Pixabay

Ze behoren tot de populairste klimplanten, en dat is zeer terecht. Ze kunnen paars, geel, karmozijnrood, oranje, granaatrood en vele andere heldere, levendige kleuren hebben en zijn echt super schilderachtig. Het is een winterharde en langlevende plant, maar hij houdt van warme klimaten, en doet het eigenlijk het best aan zee.

Jasmijn

Jasmijn

Pinterest

Echte jasmijn heeft een van de meest bedwelmende natuurlijke geuren ter wereld, en is een plant die van warme klimaten houdt. Vaak is de plant die ten onrechte zo wordt genoemd echter Trachelospermum jasminoides of valse jasmijn (sterjasmijn is een andere naam voor deze plant). Ook deze soort is zeer geurig (zij het met een intensere noot die soms overdreven is), zeer winterhard (je vindt ze werkelijk overal, op verschillende breedtegraden en hoogten) en groeit snel.

Passiebloem

Passiebloem

Jean-Pierre Dalbéra/Flickr

Het is een tropisch geslacht van ongeveer 600 soorten, met zeer uiteenlopende kenmerken. Alle hebben ze echter werkelijk buitengewone bloemen, bekend als passiebloemen, die hermafrodiet en meestal enkelvoudig zijn. Sommige soorten hebben eetbare vruchten (passievruchten), die zeer aromatisch zijn. Sommige soorten kunnen in de tuin worden gekweekt, andere (kleinere) in potten. Ze zijn geschikt voor een mediterraan klimaat, waar de wintertemperatuur niet onder 10 graden daalt, en verkiezen plaatsen die beschut zijn tegen de wind, maar wel blootgesteld aan de zon.

Klimhortensia

Klimhortensia

Commons Wikimedia

Niet veel mensen weten dat hortensia's, enkele van de meest populaire planten in privé tuinen, ook klimplanten kunnen zijn. Er zijn twee soorten in het bijzonder: Hydrangea Petiolaris en Hydrangea Seemani . De hortensia Petiolaris is de meest uitbundige bloeier en past zich aan verschillende klimaten aan, zowel in de zon als in de halfschaduw. De Seemani daarentegen geeft de voorkeur aan een meer heldere plaats, hoewel bij niet voortdurend aan te veel zon wil worden blootgesteld. Deze planten hebben immers veel water nodig en moeten in de hete zon elke dag worden bewaterd.

Advertisement