Weg met het vuil tussen de voegen van de tegels: ontdek enkele eenvoudige doe-het-zelf middelen

door Natasja

30 Juni 2021

Weg met het vuil tussen de voegen van de tegels: ontdek enkele eenvoudige doe-het-zelf middelen
Advertisement

De badkamer is altijd een zeer vochtige omgeving, waardoor het ontstaan van schimmels en zwammen wordt bevorderd, ook op de muren. Verder zijn er de resten van zeep en vuil die, vooral op de muren rond de douche of het bad, vlekken kunnen veroorzaken die echt vies zijn om te zien.

Wanneer je de tegels in de badkamer schoonmaakt, sla je de voegen misschien wel eens over, en na verloop van tijd blijft er in die tussenruimten veel vuil hangen. Het verwijderen van het zwarte vuil uit de voegen is niet moeilijk, je kunt gebruik maken van verschillende doe-het-zelf middelen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Water en baking soda: meng in een kom een beetje baking soda met voldoende water om een pasta te maken. Het moet een zodanige consistentie hebben dat je het op de voegen kunt wrijven zonder dat het naar beneden druipt. Om het op de te reinigen plekken te brengen kun je een oude tandenborstel gebruiken, of speciale borstels die je kunt kopen. Baking soda is een uitstekend middel om te bleken en te ontsmetten, vooral als er schimmel op zit.
  • Witte azijn: giet water en azijn in gelijke delen in een sprayflacon en maak hiermee de tegels schoon, daarna de voegen schrobben met een oude borstel. Als ze erg vuil zijn, kun je eerst de bakingsodapasta overheen halen, vervolgens de azijn erop te spuiten en ten slotte goed schrobben, zodat al het vuil dat door het mengsel is opgelost, loskomt.
  • Waterstofperoxide: tegen vuil en schimmel is waterstofperoxide altijd een prima middel. Je kunt het samen met een beetje Marseillezeep opgelost in water gebruiken voor een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het schoonmaken van oppervlakken in de badkamer (eventueel verrijkt met een beetje baking soda om het nog doeltreffender te maken en een zacht schurende werking te hebben), of het mengen met baking soda tot je een pasta hebt die je kunt gebruiken zoals in het eerste geval.
  • Tandpasta: als je niet veel tijd hebt om andere methoden voor te bereiden, gebruik dan een beetje tandpasta. Deze remedie wordt niet aanbevolen in het geval van siliconen onderdelen, maar het werkt geweldig om af en toe te gebruiken. Om het aan te brengen, moet je de tandpasta met een oude tandenborstel met zachte haren op de voegen wrijven, en vervolgens afspoelen.
  • Maïszetmeel en citroensap: door deze twee ingrediënten te mengen ontstaat een pasta die licht schurend en zuur genoeg is om vuil aan te tasten en op te lossen.

 

Advertisement