Kweek nieuwe groenten en fruit van restjes uit de keuken: ontdek hoe

door Natasja

29 Juni 2021

Kweek nieuwe groenten en fruit van restjes uit de keuken: ontdek hoe
Advertisement

Het telen van groenten en fruit die je aan tafel eet, geeft een heel andere smaak aan je maaltijden: het geeft namelijk veel voldoening om te zien dat de moeite en het geduld die in de verzorging van een moestuin gaan zitten, hoe klein ook, worden beloond.

En het is mogelijk om ook van restjes uit de keuken producten om te eten te verkrijgen: wortelen, uien, sla en andere vaak gebruikte groenten kunnen namelijk nog steeds uitlopen en nieuwe planten worden met weinig zorg, en zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Lees verder en ontdek hoe dit je volgende experiment kan worden, ook met kinderen!

Advertisement

Wortelen

Wortelen

Pinterest

We eten meestal de wortel van de wortelplant, maar wist je dat de bladeren kunnen worden gebruikt om pasta op smaak te brengen net als raapstelen of om een groentenpesto te bereiden die net als peterselie kan worden gebruikt als smaakmaker bij andere gerechten? Kortom, het deel dat we vaak weggooien is nog steeds erg lekker en gezond, dus waarom niet altijd het afval van de wortel ter beschikking hebben?

Wanneer je verse wortelen gebruikt (het is beter als er aan de bovenkant nog wat bladeren aan zitten) voor sommige gerechten, kun je de bovenkant ongeveer 5 centimeter onder de bladeren afsnijden en deze in een ovenschaal leggen, met de platte kant in contact met de bodem, en vervolgens water toevoegen totdat de helft van de worteldelen bedekt is. Laat het in de zon staan en vul het water zo vaak bij als nodig is. Binnen een week of twee zul je de nieuwe bladeren zien uitlopen en kun je de wortelen ook begraven, waarbij je het groene gedeelte altijd uit de grond laat.

Advertisement

Romeinse sla

Romeinse sla

Pinterest

Ook hier heb je kroppen sla nodig die nog heel vers zijn: gebruik de bladeren voor een salade of bereiding die je maar wilt, maar hou de krop apart. Giet water in een kom of schaal (ook in een wijde glazen) en dompel de krop sla onder, zodat het onderste gedeelte door het water wordt bedekt, maar zonder het helemaal onder te dompelen. Vul het water bij zodat het ongeveer 10 dagen op hetzelfde niveau blijft.

Je zult zien dat er nieuwe bladeren uitlopen en je kunt de sla begraven, erop lettend dat de nieuwe bladeren uitlopen en de pot op een zonnige plaats zetten en dan verder gaan met de teelt zoals in het andere geval. En dan heb je een nieuwe sla!

Knoflook

Knoflook

Pinterest

Bent je ooit een paar teentjes knoflook te lang in de keuken vergeten? Het is je misschien opgevallen dat er enkele knoppen uit ontspruiten, en dit vermogen van de teentjes om uit te lopen is wat we kunnen benutten om eetbare groene bladeren te krijgen, die kunnen worden gebruikt om duizend gerechten te koken en op smaak te brengen, alsof het knoflookgras is!

Het enige wat je hoeft te doen is de teentjes in een schaal in de zon te leggen met een beetje water, zonder ze onder te dompelen, en vergeet niet het water bij te vullen zoals in de andere gevallen; na een paar dagen zul je zien dat de wortels uit de bodem ontspruiten. Wanneer ze een centimeter lang zijn of iets minder, zet de bol in de grond, laat de knop uit de grond en geef regelmatig water, maar zonder te overdrijven. Wanneer de bladeren 7-10 cm hoog zijn, kun je ze gebruiken.

Knolraap

Knolraap

Pinterest

Je kunt het net zo behandelen als wortelen: het duurt een paar weken en je zult zien dat ze nieuwe bladeren zullen produceren!

Ananas

Ananas

Pinterest

Dit is een ietwat langdurig maar leuk proces om te volgen om een nieuwe ananasplant te krijgen die dan na verloop van tijd nieuwe vruchten zal voortbrengen.

Je moet altijd beginnen met een vrucht die nog vrij vers is, en de kroon van de rest scheiden door met de ene hand de onderkant van de bladeren stevig vast te pakken, met de andere hand de onderkant van de ananas, en te draaien om de twee delen te scheiden. Of je kunt knippen, het belangrijkste is om eerst de lagere bladeren te verwijderen, waardoor een beetje de stengel zelf wordt blootgesteld. Als er nog pulp over is, zou het in de volgende stappen rotten.

Zet de kroon nu in water, zodat de basis (waar de wortels zullen groeien) een beetje onder het oppervlak ligt. Zodra de wortels zijn uitgegroeid, kun je hem planten in een pot met rijke, losse grond. Zet de pot in de zon, met de temperatuur altijd boven de 18°. De plant zou moeten beginnen te groeien en nieuwe bladeren te produceren in het eerste jaar van zijn leven, maar het zou ongeveer 4 of 5 jaar kunnen duren voordat hij vruchten draagt.

Advertisement

Bleekselderij

Bleekselderij

Pinterest

Net als bij sla kan de onderkant van een krop bleekselderij worden gebruikt als een soort stek van de plant. Je moet de basis afsnijden op een hoogte van ongeveer 5-7 cm, en deze in een bak met water plaatsen die steeds het onderste gedeelte raakt. Na een week zullen de buitenste stelen uitdrogen, maar in het midden zullen groene blaadjes uitlopen: wanneer die tevoorschijn komen en een paar centimeter hoger zijn dan de afgesneden stelen, kun je het geheel in de grond zetten, waarbij je alleen de blaadjes uit de grond laat. Zorg ervoor dat de grond niet te lang droog blijft en binnen twee weken heb je nieuwe bleekselderijstengels!

Uien

Uien

Pinterest

Snij de uien horizontaal doormidden, oftewel, schei de bovenkant van de onderkant. De helft die je niet voor de teelt gebruikt, kan normaal worden geconsumeerd. De andere helft moet je echter enkele uren aan de lucht laten drogen, zodat de snede een beetje "geneest".  Wanneer de snede droog aanvoelt, zet alles dan in een kleine pot gevuld met rijke maar goed losse en goed drainerende grond, bedek de ui met een paar vingers grond en geef een beetje water.

Wanneer je ziet dat enkele blaadjes zijn uitgelopen, haal je voorzichtig de hele ui uit de kleine pot, waarbij je het buitenste blad eraf pelt. Je kunt ook de verschillende scheuten die uit één bol kunnen komen, scheiden om dan twee afzonderlijke plantjes te hebben (altijd met scherpe, gesteriliseerde messen). Plant alles in een pot en kort de bladeren in tot een derde van hun hoogte. Geef alleen water als de grond droog wordt.  Uiteindelijk zul je veel verse nieuwe uitjes hebben!

Wil je deze gratis experimenten uitproberen?

Advertisement