Weg met vliegjes van het balkon: handige trucs om deze ongewenste insecten te verjagen

door Natasja

25 Juni 2021

Weg met vliegjes van het balkon: handige trucs om deze ongewenste insecten te verjagen
Advertisement

Als de temperaturen stijgen, zwermen er weel veel soorten insecten in huis en buiten. Niet alleen vliegen en muggen, maar ook zwermen vliegjes die het soms echt vervelend maken om een paar uur buiten op het balkon door te brengen, of je er misschien van weerhouden de ramen open te houden als het warm is.

Daarom is het nuttig gebruik te maken van enkele methodes die het mogelijk maken het probleem te beperken, zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken die vaak schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Lees hieronder welke remedies je kunt proberen om vliegjes en andere insecten weg te houden.

Advertisement
AngryJulieMonday/Flickr

AngryJulieMonday/Flickr

1. Verwijder wat ze aantrekt: vliegjes zijn meestal te vinden rond vochtige plaatsen, waar ook schimmel kan groeien. In huis betekent dit rond afval, fruit dat op het punt staat te rotten, aardappelen die te zacht zijn geworden in de voorraadkast, maar ook stilstaand water (zoals plantenschotels, bijvoorbeeld, of waterbakken voor honden). Ontdoe je dus zoveel mogelijk van deze voorwerpen - maar laat planten en dieren niet omkomen van de dorst!
    2. Maak eenvoudige vallen: neem een glazen potje, zoals een jampotje, en vul het tot de helft met witte appelazijn (wijnazijn is ook prima), voeg druppels afwasmiddel toe en zet het op het balkon of op de vensterbank. Leeg hem als hij vol zit met vliegjes en vul hem daarna weer. De azijn trekt ze aan en de zeep vangt ze in het mengsel.
    3. Vermijd schoonheidsprodukten met fruitige geuren: vliegjes worden ook aangetrokken door onze geur, dus alle bodylotions of shampoos en conditioners, maar ook diverse cosmetica met een zeer hardnekkige fruitige geur zijn bijzonder appetijtelijk voor deze dieren.
    4. Steek citronellakaarsen aan: citronella is een van de meest doeltreffende natuurlijke afweermiddelen tegen insecten, waaronder vliegjes. Het is een nuttige ecologische oplossing om ze weg te houden, en de geur van citronella, hoewel een beetje doordringend, is niet al te onaangenaam.
    5. Je moet snel handelen: zodra je ze opmerkt, gebruik dan een middel (sommige mensen zuigen ze zelfs op!) voordat ze zich kunnen vermenigvuldigen, vermijd ook onnodige stagnatie van water, en verwijder snel alles wat kan schimmelen.
   6. Je kunt ook zaklampen gebruiken om insecten aan te trekken en te verdelgen. Ze moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Heb je een van deze methodes al eens gebruikt?

Advertisement