Onaangename geuren uit de koelkast verwijderen: doe-het-zelf trucs om de koelkast schoon te maken en lekker te laten ruiken

door Natasja

27 Juni 2021

Onaangename geuren uit de koelkast verwijderen: doe-het-zelf trucs om de koelkast schoon te maken en lekker te laten ruiken
Advertisement

Wanneer je de koelkast opent, of hij nu leeg is of vol met voedsel, en je merkt dat er vloeistofvlekken uit een bakje komen, vol zit met etensresten en vuil, en vooral dat je wordt overvallen door een onaangename geur, is altijd zeer onprettig, hoe vers en lekker al het voedsel in de koelkast ook is.

In feite zou je voedselbewaarsystemen moeten gebruiken die je helpen orde te houden en dit soort problemen te voorkomen, maar het is normaal dat je zo nu en dan enkele planken, of de hele koelkast, moet leegmaken en grondig moet schoonmaken. Regelmatig schoonmaken is juist  fundamenteel om de hygiëne van de koelkast zelf te garanderen. Ontdek hieronder welke middelen en producten je kunnen helpen de koelkast in topconditie te houden.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Maak de koelkast grondig leeg, bewaar het voedsel eventueel in koeltassen met koelelementen, en schakel ook de stroom uit om gedurende lange tijd de hele binnenkant van de koelkast veilig schoon te maken. 

Verwijder ook planken en laden en houd ze apart om ze later schoon te maken. Gebruik geen heet water op de glazen planken die je net hebt verwijderd, want door de thermische schok kunnen ze breken. 

Maak je favoriete middel klaar door hieruit te kiezen:

  • Met azijn: je hoeft alleen de sprayflacon te vullen met azijn en water (altijd beter gedemineraliseerd of gedistilleerd water, maar het is niet strikt noodzakelijk) in gelijke delen. Azijn verwijdert gemakkelijk vieze geuren en reinigt vuil, zelfs vettig vuil, zonder dat je het azijn lang blijft ruiken.
  • Met Marseillezeep: verdun ongeveer 100 gram zeep (geraspt of in stukjes) in een met heet water gevulde sprayflacon van 1 liter. Voeg vervolgens, indien gewenst, een eetlepel baking soda en twee eetlepels waterstofperoxide toe, om schimmelplekken of voedselresten met schimmel doeltreffend aan te pakken.
  • Met citroenzuur: los 150 gram ervan op in een halve liter water, en je hebt een product met een aangename geur dat de wanden van de koelkast snel ontsmet en onaangename geurtjes verwijdert. Je kunt de geur ook intenser maken door 3-5 druppels essentiële citroenolie toe te voegen.
  • Voor een zeer krachtig product, te gebruiken in ernstige gevallen, kun je een half kopje natriumpercarbonaat mengen in 2 liter water, en vervolgens 60 ml azijn en 60 gram baking soda toevoegen.

Deze middelen kunnen ook worden gebruikt om planken en laden schoon te maken. Denk eraan altijd sponzen of microvezeldoeken te gebruiken die geen schurende delen hebben. Draag altijd handschoenen en spoel en droog af met microvezeldoekjes.

Advertisement