Moeten de buitenvloeren schoongemaakt worden? Laat ze er weer als nieuw uitzien met deze eenvoudige doe-het-zelf methodes

door Natasja

24 Juni 2021

Moeten de buitenvloeren schoongemaakt worden? Laat ze er weer als nieuw uitzien met deze eenvoudige doe-het-zelf methodes
Advertisement

Balkons, terrassen of betegelde delen van de tuin waar verschillende zithoeken en ontspanningsruimten zijn ondergebracht, zijn oppervlakken die aan slechte weersomstandigheden zijn blootgesteld en binnen korte tijd verandert hun oorspronkelijke afwerking zichtbaar. Ze worden donkerder, er kan mos en korstmos ontstaan, of er komen permanent vlekken op. Hoewel buitenvloeren ook na verloop van tijd er mooi uit kunnen blijven zien, zijn er gevallen waarin een grondige schoonmaakbeurt echt nodig is om van hun schoonheid te kunnen genieten. Naast vegen en de ruimte zo vaak mogelijk schoonhouden, kun je dus om de zoveel tijd de tegels of platen die de vloer vormen schoonmaken.

Afhankelijk van de materialen waarvan deze vloeren zijn gemaakt, kun je verschillende huismiddeltjes gebruiken om de oorspronkelijke schoonheid van deze materialen zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Met gres porcellanato tegels en dergelijke kun je drie alternatieve methodes gebruiken:

  •     Voor een gewone schoonmaakbeurt kun je een emmer warm water gebruiken waarin je een glas of twee witte azijn hebt gegoten. Gebruik een dweil en schrobber om alle vlekken te verwijderen.
  •     Als er wat hardnekkiger vlekken zijn, kun je een paar eetlepels baking soda toevoegen, en dit een tijdje laten inwerken door te wrijven alvorens af te spoelen.
  •     Als alternatief kun je ook een een beetje Marseillezeep in een emmer warm water gebruiken.

 

Voor betonnen vloeren:


Vul een emmer met warm water en voeg een half glas witte wijnazijn en een half glas gedenatureerde alcohol toe. Gebruik altijd een schrobber met zeer harde borstelharen om de ruwste en vuilste delen van de vloer te schrobben en spoel daarna grondig af.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Terracotta vloeren


Giet lauw water tot je de emmer hebt gevuld, voeg 3 eetlepels witte azijn toe en een theelepel (of iets minder) ecologisch afwasmiddel. Schrob de diverse vlekken met een schrobber met harde haren, en spoel goed na. Al deze vloeren zijn zeer poreus en hebben de neiging vuil en zeepresten vast te houden.

Natuurstenen vloeren

  •     Doe een paar druppels afwasmiddel en een scheutje bleekmiddel in een emmer lauw water.
  •     Als alternatief kun je wat Marseille zeep, azijn en bazing soda in het water gieten, maar let op dat je azijn nooit met bleekwater mengt.
  •     Ook hier kun je een half glas citroenzuur opgelost in water proberen, eventueel met een druppeltje Marseillezeep.


Om de vlekken aan te pakken kun je bezems met harde borstelharen gebruiken, anders kun je ook gewoon oude doeken gebruiken en in ieder geval goed naspoelen.

Succes ermee!

Advertisement