Vieze geuren of vlekken op stoffen banken? Maak gebruik van deze simpele trucs

door Natasja

23 Juni 2021

Vieze geuren of vlekken op stoffen banken? Maak gebruik van deze simpele trucs
Advertisement

Wie houdt er niet van om aan het eind van de dag of in het weekend lekker op haar of zijn favoriete bank of fauteuil te ontspannen? Maar als deze meubels stinken, is het niet zo fijn. Aangezien banken en fauteuils vaak gebruikt worden, is het normaal dat er na verloop van tijd veel vuil op de bekleding blijft liggen, vooral wanneer er dieren in huis zijn.

Je moet niet alleen het vuil verwijderen, maar ook de vieze geurtjes, en in het geval van stoffen meubels is er een zeer eenvoudig en doeltreffend middel om dit te doen. Als je ook enkele vlekken moet verwijderen, kun je een andere doe-het-zelfmethode toepassen, als je geen beroep wilt doen op professionele diensten van meubelreinigers.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om onaangename geuren te verwijderen:

Bestrooi de hele te ontgeuren zone met baking soda en laat het ongeveer een half uur intrekken. Na die tijd gebruik een borstel met zachte haren (ook die voor het poetsen van schoenen is prima) en schrob de hele bank. Wacht nog een paar minuten en zuig dan alles op met de stofzuiger.

Als je op een meer doortastende manier te werk moet gaan, kun je ook een eetlepel baking soda oplossen in een liter warm water in een teil, voeg een half glas citroensap (of wodka of azijn) toe en desgewenst wat druppels etherische olie. Maak een zachte doek nat in deze oplossing, wring hem uit en dep de bank op de te behandelen punten, zachtjes wrijvend. Dep vervolgens met een droge doek om zoveel mogelijk overtollig vocht te verwijderen. Probeer bij twijfel deze methode eerst uit op een verborgen hoekje, om te zien of de stof al dan niet aangetast wordt.

Om vlekken te verwijderen:

Er zijn vele soorten stof voor de bekleding van banken en fauteuils, dus je moet altijd weten van welk materiaal ze zijn gemaakt en de aanwijzingen van de fabrikant opvolgen. Sommige kunnen met water worden gereinigd, andere soorten vereisen andere oplosmiddelen. Als je echter geen gebruiksaanwijzing kunt raadplegen, doe dan een test op een kleine, goed verstopte plek op de bank. Probeer er water, wodka of azijn in te wrijven, dat zijn veelgebruikte doe-het-zelf schoonmaakmiddelen die je misschien eerst wilt proberen voordat je overschakelt op chemische reinigingsmiddelen. Als het zitbanken zijn die met water kunnen worden gereinigd, probeer dan met stoom te reinigen: als het oppervlak klein is, kun je ook gewoon stoom van het strijkijzer proberen.

  • Marseillezeep: los een eetlepel op in een liter warm water, en breng dit aan op de te verwijderen vlekken door zachtjes te wrijven met een zachte doek. Daarna afspoelen met een andere doek en deppen met een derde droge doek. Je kunt de vlek ook met water bevochtigen, de vaste zeep erover wrijven en vervolgens afspoelen, waarbij je altijd voorzichtig dept, om te voorkomen dat de bekleding te nat wordt, waardoor het langer duurt voordat het droog is.
  • Azijn: als de stoffen licht van kleur en zeer resistent zijn, kun je een pasta maken van azijn en baking soda, die je met een zachte tandenborstel over de vlek aanbrengt en laat inwerken. Ook dit wordt vervolgens verwijderd door met een natte doek te deppen.

Heb je deze remedies al geprobeerd?

 

Advertisement