Weg met wespen: we onthullen enkele natuurlijke en economische middelen om ze weg te houden

door Natasja

21 Juni 2021

Weg met wespen: we onthullen enkele natuurlijke en economische middelen om ze weg te houden
Advertisement

Er zijn veel insecten die je in de zomer niet in huis wilt hebben, en een van de vervelendste maar ook gevaarlijkste zijn wespen. Wanneer je merkt dat er te veel wespen in huis rondvliegen, is het een goed idee om de plaatsen in huis te inspecteren waar ze het gemakkelijkst een nest kunnen hebben gemaakt. In feite houden ze van beschermde, warme en droge plaatsen, van waaruit ze gemakkelijk naar buiten kunnen komen, dus moet je altijd holtes, zolders, onder dakgoten, vogelhuisjes, schuurtjes of garages controleren.

Als je nesten vindt, moet je specialisten bellen om ze te laten verwijderen, maar ook als er geen nesten zijn, is het altijd nuttig om een middel te hebben om te voorkomen dat ze in huis komen, en je kunt natuurlijke methodes proberen voordat je overgaat op de agressievere (en mogelijk voor ons schadelijke) methodes die te koop zijn.

Pxhere

Pxhere

  • Knoflook: het is een van de krachtigste natuurlijke bestrijdingsmiddelen (en minder schadelijk voor planten, en praktisch onschadelijk voor ons), en hoe verser de bollen, hoe doeltreffender het zal zijn. Gebruik 6 knoflookteentjes per 3 liter water voor lichtere behandelingen, of twee hele bollen per halve liter water voor een meer geconcentreerde behandeling. In beide gevallen is de procedure dezelfde: pers de knoflook en doe het in een grote kom, giet kokend water in de kom tot het onder staat en laat het een nacht staan. Zeef het vervolgens en gebruik de vloeistof om een sprayflacon te vullen. Je kunt het op vensterbanken spuiten of rond de buitenkozijnen van deuren en ramen. Je kunt ook een pasta maken door 1 bol knoflook en 10 kruidnagels samen te hakken. Vervolgens 1 liter water toevoegen, 24 uur laten inwerken, vervolgens filtreren en de vloeistof in een sprayflacon bewaren voor maximaal enkele dagen. 
  • Samen met knoflook kun je ook uien gebruiken, of geplette chilipeper of kaneelpoeder, allemaal stoffen die onaangenaam zijn voor insecten (ook mieren).
  • Koffiedik: net als voor andere insecten is dit eenvoudige en goedkope middel heel doeltreffend, ook al heeft het het nadeel dat het tijdelijk is. Het nodig om langzaam (zoals bij wierook) wat goed gedroogd koffiedik te laten branden in schoteltjes of blikken. De rook die door deze restjes wordt geproduceerd is onaangenaam voor wespen en muggen, maar niet voor mensen.
  • Etherische oliën: er zijn verschillende etherische oliën die nuttig zijn tegen wespen. Het meest effectief lijkt pepermunt te zijn, maar je kunt ook kruidnagel, geranium en citroengras gebruiken (meng ze eventueel samen). Je kunt ze toevoegen aan het water in een sprayflacon, samen met een paar lepels afwasmiddel, en door het hele huis spuiten. Etherische oliën ruiken ook heel lekker.

Heb je deze middelen tegen wespen al eens geprobeerd?

Advertisement