Uitgeperste citroenen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken in heel veel huishoudelijke klusjes en zo verspilling voorkomt

door Natasja

20 Juni 2021

Uitgeperste citroenen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken in heel veel huishoudelijke klusjes en zo verspilling voorkomt
Advertisement

Er zijn talloze gerechten waarin citroenen worden gebruikt, of het nu om het sap of om de schil gaat, maar in elk geval gooien we bij de bereiding altijd de citroen weg nadat we hem hebben gebruikt en uitgeperst.

In plaats daarvan kunnen de uitgeperste citroenen worden gebruikt voor verschillende huishoudelijke taken, en blijken ze een ecologisch en economisch alternatief te zijn voor vele andere producten. Het is dus de moeite waard te weten hoe je dit voedingsafval in huis kunt gebruiken, voordat je het weggooit.

Advertisement
Rebecca Siegel/Flickr

Rebecca Siegel/Flickr

  • De snijplanken in de keuken schoonmaken en ontsmetten: als je houten snijplanken en aanrechten hebt, weet je dat schoonmaken met water en zeep niet voldoende is om etensresten echt te verwijderen, noch de kringen die zich erop vormen. Citroen daarentegen helpt bij het ontvetten en elimineert onaangename geuren die te wijten zijn aan de voedselresten waarmee het in contact is gekomen en die de barsten en krassen in het hout opvullen. Wrijf de uitgeknepen citroen, die nog wat sap bevat, rechtstreeks op het hout, nog beter als je het oppervlak vooraf met baking soda of fijn zout hebt bestrooid.
  • Metalen kranen, handgrepen en knoppen: wanneer de metalen oppervlakken van knoppen, handgrepen of kranen dof zijn of door kalkaanslag zijn aangetast, wrijf er dan met een uitgeknepen citroen over en veeg ze vervolgens met een droge doek af. Zo gaan ze weer glanzen. 
  • Reinig moka koffiezetapparaten en metalen waterkokers: probeer in plaats van met water en afwasmiddel af en toe de zuurgraad van de citroen te gebruiken om de verschillende onderdelen van een moka koffiezetapparaat (niet de rubberen pakking) of een metalen waterkoker schoon te maken. Op die manier verwijder je vuil- of koffievlekken, vieze geuren en kalkvlekken. Ook hier kun je alleen uitgeperste citroenschillen gebruiken of eerst een beetje fijn zout en dan met de uitgeperste citroenen schrobben. Onmiddellijk afspoelen en afdrogen.
  • De oven schoonmaken: maak een pasta van baking soda en water en smeer het over de ovenoppervlakken en de roosters. Gebruik vervolgens de uitgeknepen citroenen alsof het sponzen zijn, en wrijf ze over de baking soda. Verwijder alles met een natte spons of doek en wrijf het droog.
  • Afweermiddel voor mieren en insecten: een klein natuurlijk middel om ongewenste insecten weg te houden is de sterke geur van citroen, gecombineerd met die van kruidnagel. Over het algemeen worden verse citroenen (of andere citrusvruchten) of schijfjes gebruikt, maar je kunt ook wat kruidnagels op uitgeperste citroenen plakken, en ze op vensterbanken leggen of in de buurt van de punten waar mieren het huis binnenkomen. Dit is een zeer licht middel, maar kan helpen als het er niet heel veel zijn.
Advertisement