Zelfgemaakt schoonmaakmiddel voor badkamer en keuken: maak het je gemakkelijk en laat alles blinken

door Natasja

23 Juli 2021

Zelfgemaakt schoonmaakmiddel voor badkamer en keuken: maak het je gemakkelijk en laat alles blinken
Advertisement

Een schoon en geurig huis is voor veel mensen een bron van trots, maar als het gaat om de badkamer en de keuken, de ruimtes waar het vuil het vaakst op de loer ligt en waar hygiëne betekent dat dagelijks moet worden schoongemaakt, is het altijd handig om te kunnen kiezen uit diverse oplossingen.

Naast talloze chemische schoonmaakmiddelen kun je ook af en toe een beroep doen op zelfgemaakte alternatieven, die vaak milieuvriendelijker zijn maar toch doeltreffend om vuil te verwijderen en kranen en sanitair als nieuw te doen glanzen, en te bevrijden van ziektekiemen en bacteriën. Lees verder om uit te vinden welke veelgebruikte ingrediënten kunnen helpen.

Advertisement
B&M Stores

B&M Stores

  • Azijn en water: het spreekt voor zich hoe veelzijdig witte azijn kan zijn in het huishouden. Meng het eenvoudigweg met water en je hebt een vloeistof die vettig vuil, kalksporen en onaangename geurtjes verwijdert en oppervlakken desinfecteert tegen een aantal van de meest voorkomende bacteriën. Meng 150 ml witte azijn met 250 ml water (nog beter als het gedestilleerd is) in een sprayflacon en gebruik het op alle oppervlakken in badkamer en keuken, vooral op gootstenen, wastafels en kranen. Vermijd echter het gebruik van azijn op marmer, hout met een waslaag of graniet.
  • Citroenzuur: een doeltreffend en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Giet 500 ml water, 5 theelepels citroenzuur en 50 ml gedenatureerde alcohol in een fles of sprayflacon. Zorg ervoor dat het citroenzuur goed oplost, en vergeet nooit te schudden voor gebruik. De geur is licht citrusachtig, maar als je een favoriete geur wilt toevoegen, kun je 4 of 5 druppels  essentiële olie naar keuze toevoegen, bij voorkeur tea tree, omdat die uitstekende antibacteriële eigenschappen heeft.
  • Met wassoda: natriumcarbonaat is zeer geschikt voor het verwijderen van vettige vlekken van oppervlakken (ook van pannen en steelpannen!), maar ook van koffie- en theevlekken of vlekken van voedsel op keramiek of plastic bakjes. Los 60 gram wassoda op in een liter lauw water en je hebt een kant-en-klaar doe-het-zelf schoonmaakmiddel.

Wat is jouw favoriete manier om je badkamer en keuken schoon te maken?

Advertisement